14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie va menține granița deschisă cu Republica Irlanda chiar și după...

Marea Britanie va menține granița deschisă cu Republica Irlanda chiar și după BREXIT

Marea Britanie se angajează să-şi menţină graniţa deschisă cu Republica Irlanda, a declarat premierul britanic Theresa May, după o întâlnire avută marţi la Londra cu omologul său irlandez Enda Kenny, elatează DPA şi Reuters citate de Agerpres.

Întâlnirea a făcut parte din ultima serie de convorbiri despre modul de desfăşurare a Brexit-ului.

”Una dintre cele mai mari îngrijorări pentru populaţie este cea privind zona comună de călătorie”, a declarat Theresa May într-o conferinţă de presă cu Enda Kenny în Downing Street. ”Există o dorinţă puternică de ambele părţi de a păstra aceasta şi astfel noi trebuie să ne concentrăm pe securizarea unui acord care este în interesul ambelor părţi”, a adăugat şefa guvernului britanic. 

Enda Kenny a reluat ideile exprimate de Theresa May privind menţinerea unor relaţii strânse între ţările lor, spunând: ”Suntem total de acord că nu dorim să vedem o întoarcere la graniţele trecutului pe insula Irlanda”. 

Între Londra şi Dublin există un acord al graniţelor deschise pentru călătorie din 1923, la scurt timp după ce partea sudică a insulei a obţinut independenţa faţă de puterea colonială. 

Irlanda de Nord ar urma să iasă din UE împreună cu celelalte componente al Regatului Unit – Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor -, în timp ce Republica Irlanda va rămâne în componenţa blocului comunitar. Mulţi se tem că graniţa deschisă dintre cele două ţări va fi fortificată, în pofida promisiunilor repetate ale premierului Kenny că nu va fi aşa. 

La referendumul din 23 iunie din Marea Britanie, Irlanda de Nord a votat pentru rămânerea în UE în proporţie de 58%, contrastând cu scorul general de 52%-48% din Regatul Unit în favoarea Brexit-ului. 

Unele voci s-au pronunţat pentru organizarea unui referendum privind desprinderea Irlandei de Nord de Regatul Unit, astfel ca ea să rămână în cadrul UE ca parte a unei Irlande unite. 

Întrebat despre perspectiva unei Irlande unite, Enda Kenny a afirmat că respectă decizia Marii Britanii de a ieşi din UE şi că problema acum este de a acţiona prin intermediul Brexit-ului ”într-un mod cât se poate de practic, imaginativ şi creativ”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă