15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie spune că nu va ceda la ultimatumul UE privind factura...

Marea Britanie spune că nu va ceda la ultimatumul UE privind factura pentru Brexit

Marea Britanie nu va ceda presiunii Uniunii Europene pentru ca Londra să trimită până la sfârșitul săptămânii viitoare un răspuns legat de angajamentele privind factura pe care țara va trebui să o plătească pentru Brexit, a declarat negociatorul britanic, David Davis, relatează AFP citată de Agepres.

Negociatorul-șef european pentru Brexit, Michel Barnier, a acordat vineri Londrei un termen de două săptămâni pentru a-și îmbunătăți propunerea privind plata facturii Brexit-ului, estimată de UE la 60 de miliarde de euro.

Aceasta așteaptă răspunsul înainte de a trece eventual la următoarea fază a negocierilor luna viitoare, în special deschiderea tratativelor cu privire la relațiile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie, cerute cu insistență de Londra.

"Nu este un termen limită pe care să mi-l amintesc", a declarat negociatorul britanic pentru Brexit, David Davis, la un forum de afaceri organizat la Berlin de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

"Următoarea dată critică este Consiliul (European) din decembrie, este vorba despre o dată pentru luarea unor decizii", a adăugat el, făcând aluzie la viitorul summit european de la 14 și 15 decembrie.

"Michel (Barnier) este un negociator… Este pe cale de a negocia? Da, este", a adăugat omologul său britanic.

"Nu cred că vom fi sub presiune pentru a furniza un răspuns public săptămâna viitoare. Nu, cu siguranță nu", a insistat el.

Factura Brexit-ului pentru Londra rămâne principala sursă de blocaje în discuțiile cu UE de la demararea negocierilor în iunie.

UE a anunțat o sumă cuprinsă între 50 și 60 de miliarde de euro, Londra estimând la rândul său o factură mai apropiată de 20 de miliarde de euro.

Chestiunea face parte din cele trei dosare considerate prioritare de UE pentru a organiza divorțul, alături de soarta expatriaților și consecințele separării pentru Irlanda.

După ce vor fi constatate "progrese suficiente" în aceste dosare, Cei 27 vor accepta să deschidă cu adevărat negocierile privind relațiile viitoare.

Divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană este programat pentru sfârșitul lui martie 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă