Mai multe țări europene CER pedepsirea crimelor regimurilor comuniste

de Andra Mitu , 23 august 2015 - stire actualizata la ora 19:22, 23 august 2015
Mai multe țări europene CER pedepsirea crimelor regimurilor comuniste

Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Portugalia, Georgia şi Ungaria au adoptat, la Tallin, o declaraţie care îndemană la crearea unei instituţii care să ancheteze şi pedepsească crimele comise de regimuri comuniste, informează Mediafax.

Semnatarii documentului şi-au exprimat unitatea împotriva regimurilor totalitare, indiferent de bazele ideologice şi formele pe care le iau, a declarat telefonic pentru MTI reprezentantul ungur la reuniune, secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei Robert Repassy, care a subliniat că Budapesta susţine declaraţia.

Citește și: Studiu ÎNGRIJORĂTOR. Traumele Holocaustului, transmise genetic

Victimele crimelor totalitare au dreptul la justiţie, subliniază semnatarii, apreciind că practica anchetării şi judecării crimelor comise de regimurile comuniste este insuficientă şi inconsistentă în anumite ţări, potrivit oficialului ungur.

Actuala competenţă supranaţională a eşuat în anchetarea, judecarea şi pedepsirea autorilor crimelor comise în timpul regimurilor comuniste, mai subliniază semnatarii.

"Semnatarii consideră că este necesar să se analizeze posibilitatea creării unei instituţii internaţionale specializate în anchetarea crimelor regimurilor totalitare, inclusiv a celor ale comunismului, asemănătoarei celei care i-a anchetat şi pedepsit pe cei găsiţi vinovaţi de comiterea crimelor naziste", a declarat Repassy.

De asemenea, semnatarii îndeamnă toate statele europene să ofere atât sprijin moral, cât şi material, atât în cercetarea istoriei regimurilor totalitare, pentru a împiedica în acest fel manipularea faptelor istorice, cât şi în promovarea rezultatelor unor asemenea investigaţii.

Declaraţia de la Tallinn creează o "şansă istorică" pentru dezvăluirea crimelor din perioada comunistă şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de aceste crime, a apreciat oficialul ungur.

Comentarii

 • alex

  24 august 2015 10:21

  S-au trezit destul de tarziu, dar tot este bine. Romania nu a fost invitata sa semneze sau nu a vrut???? Pai cu copiii si nepotii comunistilor in pozitii cheie.....................

  raspunde comentariului
 • Viorica Bălteanu

  23 august 2015 21:10

  Perspectiva devine limpede legea NELEGIUITA 217 2015, prin care se vrea reeditarea SUMBRULUI DECENIU stalinist, incearca si sa contracareze aceasta lovitura grea data mascaradei prin care - numai DECLARATIV - au fost condamnate astrocitatile comuniste in Romania. Curtea Constitutionala va demonstra neconstitutionalitatea pretinsului act legislativ, promulgat in mare graba ce gafa a consilierilor prezidentiali de specialitate!, plin de inadvertente logice, de falsuri istorice, de incalcari cat Himalaia ale drepturilor omului si - ATENTIE! - de validari ale HOLOCAUSTULUI din inchisori, lagare de deportare, asasinate fara nicio judecata nici macar prin inscenarile grotesti ale Tribunalului Poporului, teroare prin tortura si amenintari continue. S-a incercat o miscare anticipata, dar este una foarte prost facuta, din fericire. Mai mult, se mai urmareste abaterea atentiei de la jaful din tara din Muntii Aspuseni, dupa avizul dat pe sest de Victor PontaComp din paduri prin minihidrocentrale eoliene etc. si de la decimarea populatiei prin OMG-uri criminalul program INITIUM, datorat tandemului Basescu-Boc etc.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design