15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMai multe țări europene CER pedepsirea crimelor regimurilor comuniste

Mai multe țări europene CER pedepsirea crimelor regimurilor comuniste

Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Portugalia, Georgia şi Ungaria au adoptat, la Tallin, o declaraţie care îndemană la crearea unei instituţii care să ancheteze şi pedepsească crimele comise de regimuri comuniste, informează Mediafax.

Semnatarii documentului şi-au exprimat unitatea împotriva regimurilor totalitare, indiferent de bazele ideologice şi formele pe care le iau, a declarat telefonic pentru MTI reprezentantul ungur la reuniune, secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei Robert Repassy, care a subliniat că Budapesta susţine declaraţia.

Citește și: Studiu ÎNGRIJORĂTOR. Traumele Holocaustului, transmise genetic

Victimele crimelor totalitare au dreptul la justiţie, subliniază semnatarii, apreciind că practica anchetării şi judecării crimelor comise de regimurile comuniste este insuficientă şi inconsistentă în anumite ţări, potrivit oficialului ungur.

Actuala competenţă supranaţională a eşuat în anchetarea, judecarea şi pedepsirea autorilor crimelor comise în timpul regimurilor comuniste, mai subliniază semnatarii.

“Semnatarii consideră că este necesar să se analizeze posibilitatea creării unei instituţii internaţionale specializate în anchetarea crimelor regimurilor totalitare, inclusiv a celor ale comunismului, asemănătoarei celei care i-a anchetat şi pedepsit pe cei găsiţi vinovaţi de comiterea crimelor naziste”, a declarat Repassy.

De asemenea, semnatarii îndeamnă toate statele europene să ofere atât sprijin moral, cât şi material, atât în cercetarea istoriei regimurilor totalitare, pentru a împiedica în acest fel manipularea faptelor istorice, cât şi în promovarea rezultatelor unor asemenea investigaţii.

Declaraţia de la Tallinn creează o “şansă istorică” pentru dezvăluirea crimelor din perioada comunistă şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de aceste crime, a apreciat oficialul ungur.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă