Made in China: cel mai mare pod din lume

de Alex Tocilescu , 30 iunie 2011
pod în China

Cea mai recentă intrare în Cartea Recordurilor vine din China: podul Jiaozhou, care leagă portul chinez Quingdao de insula Huangdao, are 42,4 kilometri şi a costat mai mult de 1,5 miliarde dolari; cotidianul britanic The Telegraph estimează costurile la 8,8 miliarde dolari.

Superlativele continuă; astfel, podul are 33 de metri lăţime, a fost construit în doar patru ani şi este bazat pe nu mai puţin de 5.000 de piloni. 36,48 kilometri sunt construiţi peste apă, iar la construcţia sa, la care au lucrat non-stop două echipe cu în total cel puţin 10.000 de oameni, au fost folosite 450.000 de tone de oţel (care ar ajunge pentru construirea a 65 de turnuri Eiffel) şi aproape 2.300.000 de metri cubi de beton.

Podul, sub care a fost construit şi un tunel, va scurta distanţa între cele două districte pe care le leagă cu 30 de kilometri, timpul necesar pentru a o parcurge fiind de 20 de minute. Se estimează că cele şase benzi ale podului vor fi străbătute zilnic de mai mult de 30.000 de maşini.

La construcţia sa au fost prevăzute toate eventualităţile; astfel, podul va putea rezista unui cutremur de gradul 8 pe scala richter, unor taifunuri tropicale unde viteza vântului poate ajunge la 200 km/h şi chiar şi impactul cu o navă de 300.000 de tone.

China, la vânătoare de recorduri

Până acum, recordul pentru cel mai lung pod peste apă a fost deţinut de autostrada Lake Pontchartrain din Louisiana, care era cu aproape patru kilometri mai scurt decât podul Jiaozhou.

Rămâne însă de văzut pentru câtă vreme va fi deţinut recordul; în 2009, China a început munca la un proiect pare va lega provincia Guangdong, un important centru industrial aflat în sudul ţării, de Hong Kong şi Macao. Noul pod va fi terminat în 2016 şi va avea o lungime de 50 de kilometri.

În China se află deja şapte dintre cele mai lungi 10 poduri din lume - inclusiv cel mai lung, podul de cale ferată Danyang-Kunshan, din apropierea Shanghaiului, care are 164,8 kilometri şi trece atât peste apă cât şi peste uscat.


Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design