12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Londra, din nou sub teroare. O mașină a intrat...

FOTO + VIDEO. Londra, din nou sub teroare. O mașină a intrat în pietoni, în apropierea unei moschei. O persoană a murit, iar alte 10 au fost rănite. Șoferul a fost prins de mulțime și predat poliției. El ar fi strigat: „O să ucid toți musulmanii!”. Atacatorul este englez

Opt persoane au fost rănite și o alta a murit, într-un cartier din nordul Londrei, în noaptea de duminică spre luni, după ce o mașină a intrat în pietonii din apropierea unei moschei, potrivit BBC News.


UPDATE 19,40: Suspectul arestat la Londra după ce a intrat cu o camionetă într-un grup de musulmani care ieșeau dintr-o moschee este in prezent "reținut pentru terorism", a anunțat luni Poliția britanică, potrivit AFP.

Daily Mirror anunță că localnicii l-au identificat pe cel suspectat de comiterea atacului drept Darren Osborne, un englez originar din Weston-super-Mare, tatăl a a patru copii.


UPDATE 16.00: Potrivit ministrului Ben Wallace, atacatorul nu era cunoscut serviciilor de securitate. 

„Bărbatul nu era cunoscut autorităților pentru suspiciuni de extremism. În mod clar, a profitat de o simplă armă, o mațină, să atace oamenii care își vedeau de treaba lor. Nu există „dacă” sau „dar”, este un atac terorist, la fel cum a fost cel comis de atacatorul sinucigaș de la Manchester. Este un atac terorist menit să stârnească teama și să rănească oamenii, pentru o cauză bolnavă”, a mai spus ministrul.

 11.46:  Fotografie impresionantă: Musulmanii se roagă în genunchi, în Finsbury Park, unde un bărbat a intrat cu mașina în oamenii care ieșeau de la o ceremonie religioasă

Mai mulți musulmani au fost surprinși în timp ce se rugau, pe trotuar, în cartierul Finsbury Park, din nordul Londrei, unde opt persoane au fost rănite și o persoană a murit, după ce un bărbat a intrat cu mașina în oamenii care ieșeau dintr-o moschee, unde au participat la o ceremonie religioasă.


„Este un atac terorist de tip nou, care ne-a șocat. Și trebuie să îl condamnăm. Nu e diferit de cel din Manchester sau de cele de pe Westminster sau de pe Podul Londra. Oameni nevinovați și-au pierdut viețile în timp ce-și vedeau de treburile lor. Oameni nevinovați au fost uciși cu sânge rece”, a spus reprezentantul moscheii din apropiere de Finsbury Park, Mohammed Kozbar, potrivit The Guardian.

El a făcut apel poliției și Guvernului să ia măsuri pentru protejarea moscheilor.

„Trebuie să arătăm comunităților că sunt în siguranță, că sunt protejate. Finsbury Park este o comunitate diversă, în care oamenii trăiesc în armonie. Persoana care a făcut asta vrea să propage frica și ura. Nu le vom permite să reușeacă. Vom rămâne uniți, pentru a-i sprijini pe cei afectați. Gândurile noastre și rugăciunile se îndreaptă spre victime”, a mai spus el.

10.23: „Îl tratăm ca pe un atac terorist, pentru că este un atac la adresa securității Londrei. Echipajele au ajuns la fața locului în 10 minute. Suspectul a fost arestat sub tentativă de omor. Ancheta este sub derulare și încercăm să stabilim sub ce circumstanțe s-a produs. Nu există alți suspecți și nimeni nu a fost înjunghiat. Am întărit patrulele de poliție din mai multe zone din Londra. Fac apel la calm și la vigilență. Trecem printr-o perioadă extrem de dificilă în Londra. Este momentul ca Londra să își arate din nou solidaritatea”, a spus șeful Poliției Metropolitane.

„Având în vedere modul de operare, credem că este oportun ca brigada antitero să se ocupe”, a spus reprezentatul Poliției, întrebat dacă se ia în calcul ipoteza teroristă.

Întrebat cum a fost prins suspectul, el a precizat că „bărbatul a fost prins rapid”.

10.22: VIDEO. Atac la Londra, în apropierea unei moschei. Martorii povestesc cum bărbatul a intrat cu mașina în mulțimea care ieșea de la o ceremonie religioasă: L-am prins pe șofer de îndată ce a ieșit din dubă. Voia să fugă. L-am auzit spunând că vrea să îi omoare pe musulmani

Persoanele care au asistat la incidentul care a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, când o dubiță a intrat în mulțimea care ieșea dintr-o moschee din nordul Londrei povestesc cum a fost reținut șoferul și că bărbatul de 48 de ani ar fi strigat că dorește „să ucidă toți musulmanii”.

09.44: O persoană a murit și peste 10 ar fi fost rănite, potrivit Daily Mail. Sursa citată precizează că șoferul ar fi strigat că „va ucide toți musulmanii”, înainte să intre în oamenii care ieșeau dintr-o moschee.

Oamenii din zonă au fost cei care l-au reținut pe suspect și l-au pus la pământ, până când poliția a venit, mai spune sursa citată.

09.22: Într-un comunicat de presă, Consiliul Musulman al Marii Britanii a condamnat incientul, pe care l-a descris ca pe un atac terorist.

„În timpul nopții, cetățeni britanici normali au fost atacați, în timp ce-și vedeau de viețile lor, în timp ce ieșeau de la rugăciune. Rugăciunile noastre se îndreaptă spre victime și spre familiile lor. Din poveștile martorilor reiese că atacatorul ar fi fost motivat de islamofobie. În ultimele săptămâni și luni, musulmanii au suferit din cauza incidentelor cauzate de islamofobie, iar aceasta este cea mai violentă manifestație de până acum. Dat fiind faptul că ne apropiem de finalul Ramadamului, mulți musulmani merg la moschei locale, astfel că ne așteptăm ca autoritățile să sporească securitatea în apropiere de moschei. Comunitatea musulmană a făcut apel autorităților să ia măsuri împotriva crimelor motivate de ură și a atras atenția asupra creșterii islamofobiei. Mulți se simt terorizați și, fără îndoială, furioși și întristați de ce s-a întâmplat în seara asta”, a spus secretarul general al Consiliului, Harun Khan.


Citește și: CRONOLOGIE. Marea Britanie, sub teroare. Doar în ultimele patru luni, au avut loc patru atacuri, dintre care trei la Londra

O persoană a murit și cel puțin opt au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea care ieșea dintr-o moschee dintr-un cartier din nordul Londrei.


09.06: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a calificat incidentul drept „un îngrozitor atac terorist”.

 „În trimp ce acesta parte să fie un atac asupra unei comunități anum, precum atacurile teribile din Manchester, Westminster și de pe Podul din Londra, reprezintă un afront asupra valorilor noastre comune – toleranța, libertatea și respectul”, a transmis Sadiq Khan.

Potrivit unor martori citați de Sky News, în mașină s-ar fi aflat trei bărbați, însă Poliția Metropolitană pare să contrazică informațiile, precizând că, în afară de suspectul reținut, nu au informații despre alți suspecți. Bărbatul reținut are 48 de ani și a fost reținut la locul incidentului. El a fost dus la spital, pentru a i se efectua teste, și va fi luat în custodia poliției. Totodată, medicii vor efectua teste pentru a afla dacă are probleme psihice.

La fața locului au venit și echipajele anti-tero. 

 Răniții au fost duși la trei spitale din Londra, iar alți doi au primit asistență la locul încidentului, pentru răni minore.

08.30: Cel puțin o persoană a murit și alte opt au fost rănite în urma incidentului petrecut, duminică noaptea, în Londra.

UPDATE 06.30: Premierul Theresa May a calificat evenimentul drept „un incident teribil”. „Toate gândurile mele se îndreaptă spre răniți, familiile lor și serviciile de urgență de la locul incidentului”, a scris May.

Un martor a povestit cum a fugit din fața mașinii: „ A venit fix spre noi. Erau mulți oameni pe stradă. Ni s-a spus să ne mișcăm. Eram șocat, șocat, șocat. Erau corpuri peste tot pe șosea. Îi mulțumesc lui Dumezeu că m-am dat din fața mașinii. Toată lumea suferă, toată lumea e rănită”, a spus un martor, pentru BBC News. 

O altă martoră, care locuiește într-un bloc din apropiere, povestește că a văzut oaemeni „țipând”. „Toată lumea striga că o mașină a lovit oamenii. Am văzut un van alb oprit în fața Moscheei din Fishbury Parc și părea că oamenii au ieșit din moschee, după terminarea rugăciunii”, a spus ea.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a scirs, pe Twitter, că este „șocat” de incident. „Țin legătura cu moscheea, poliția și consiliul Islington, privind incidentul. Gândurile mele se îndreaptă spre comunitatea afectată de actest eveniment îngrozitor”, a scris el.

 06.20: 12 persoane ar fi fost rănite, dintre care trei ar fi în stare critică, după ce mașina a intrat în pietoni, în jurul orei 00.20 (02.20 ora României). Scotland Yard a calificat incidentul drept unul major..


„Poliția a fost chemată imediat după ora 00,20 (23,20 GMT) când s-a semnalat că un vehicul a intrat în pietoni", a indicat poliția într-un comunicat, precizând că mai multe persoane au fost rănite și un suspect ar fi arestat.

Potrivit Consiliului Musulmanilor din Regatul Unit (MCB), organizație reprezentativă a musulmanilor britanici, incidentul ar fi avut loc în fața unei moschei. 

„Am fost informați că o dubă a lovit credincioși în timp ce aceștia părăseau moscheea din Finsbury Park. Rugăciunile noastre sunt cu victimele", se arată pe contul de Twitter al MCB. 

Potrivit martorilor, mai multe persoane erau întinse pe carosabil şi pe trotuar după ce au fost lovite de vehicul, în ceea ce ar putea fi un atac comis de militanţi de extremă-dreapta. Postul Sky News a relatat că trei persoane ar fi fost la bordul camionetei utilizate pentru comiterea atacului. Un bărbat a fost reţinut, iar ceilalţi doi au reuşit să fugă. Poliţia a confirmat reţinerea unui suspect.

Autorităţile suspectează că este vorba de un atac comis ca „răzbunare" după incidentele teroriste islamiste comise în ultimele luni în Marea Britanie, relatează cotidianul The Sun.

 

Cinci persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 50 au fost rănite într-un atac cu vehicul comis în martie în zona Westminster din Londra. Pe 3 iunie, opt persoane au fost omorâte, iar 48 au fost rănite într-un atac similar comis de trei islamişti în zona London Bridge din Londra. Ambele atacuri au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.Pe 22 mai, un terorist s-a aruncat în aer după un concert desfăşurat în oraşul britanic Manchester, omorând 22 de persoane şi rănind alte 120.

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă