6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderul ISIS din Afganistan a fost ucis de forțele speciale ale guvernului...

Liderul ISIS din Afganistan a fost ucis de forțele speciale ale guvernului local, susținute de SUA

Forțele speciale afgane l-au ucis pe liderul Statului Islamic (SI) din Afganistan, în provincia Nangarhar din estul țării, a anunțat duminică președintele Ashraf Ghani, citat de Reuters, informează Agerpres.

Informația a fost confirmată de comandamentul forțelor americane din Afganistan, care precizează, într-un comunicat preluat de AFP, că în aceeași operațiune au fost uciși 35 de combatanți islamiști și mai mulți lideri ai SI și că raidul trupelor afgane a fost efectuat în parteneriat cu cele ale Statelor Unite.

În aprilie, un purtător de cuvânt al Pentagonului afirmase că Hasib a fost probabil ucis în timpul unui raid al forțelor speciale americane și afgane în Nangarhar. În cursul operațiunii respective și-au pierdut viața și doi militari americani. Știrea respectivă nu a fost însă confirmată la momentul respectiv, reamintește Reuters.

Hasib l-a înlocuit anul trecut pe Hafiz Saeed Khan, ucis de o lovitură a unei drone americane. Se presupune că el este cel care a ordonat o serie de atacuri ale militanților islamiști, inclusiv cel din martie asupra principalului spital militar din Kabul, când atacatorii s-au deghizat în medici.

Gruparea din Afganistan a Statului Islamic este activă din 2015 și luptă atât împotriva forțelor guvernamentale sprijinite de SUA și aliații internaționali, cât și a talibanilor. Se presupune că așa-numitul Stat Islamic din Khorasan — denumire istorică a regiunii în care se află Afganistanul — întreține legături cu forțele SI din Siria și Irak, dar are o mare autonomie operațională.

SI este una din țintele majore ale Statelor Unite în Afganistan. Împotriva acestei grupări, forțele americane au lansat luna trecută cea mai mare bombă convențională din arsenalul lor, care a ucis 94 de luptători islamiști.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă