10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderul de la Ankara, Recep Erdogan, refuză să accepte cerințele formulate de...

Liderul de la Ankara, Recep Erdogan, refuză să accepte cerințele formulate de oficialii europeni, înaintea unor discuţii între Turcia şi UE

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că țara sa nu se va supune cerințelor formulate de oficialii occidentali, înaintea întâlnirii între ministrul turc de Externe și liderii Uniunii Europene, potrivit Mediafax.

"Occidentul vrea ca Turcia să le respecte cererile fără nicio întrebare. Îmi pare rău să zic că acea Turcie nu mai există", a spus Erdogan.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, şi ministrul Afacerilor Europene, Omer Celik, se întâlnesc marţi, la Bruxelles, cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini. Discuţiile vin pe fondul unei rezoluţii din partea Parlamentului European prin care se cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, în cazul în care Ankara va efectua o reformă constituţională.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la UE în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. Discuţiile de marţi de la Bruxelles vizează aspecte privind imigraţia, călătoria fără viză pentru cetăţenii turci, lupta împotriva terorismului, precum şi legăturile energetice şi comerciale.

Activiştii pentru drepturile omului le-au cerut oficialilor UE să folosească întrevederea pentru a convinge Ankara să elibereze membrii organizaţiei non-guvernamentale, inclusiv un cetăţean german, reţinuţi pe fondul unor acuzaţii de terorism.

"Apelul nostru este foarte simplu. Dorim eliberarea imediată şi necondiţionată a apărătorilor drepturilor omului. Turcia trebuie să primească un mesaj clar că UE ar dori să-şi restabilească relaţia cu Turcia şi că vor fi consecinţe pentru acţiunile pe care le iau, pentru că acum nu simt nicio consecinţă", a spus secretarul general al organizaţiei Amnesty International, Salil Shetty, care a transmis o petiţie către Federica Mogherini.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a arestat sau a disponibilizat zeci de mii de militari, magistraţi, jurnalişti şi profesori în cadrul campaniei de epurare a cadrelor lansată după tentativa de lovitură de stat eşuată din iulie 2016.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă