7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderul Coreii de Nord a anunțat că ultima lui lansare de rachetă,...

Liderul Coreii de Nord a anunțat că ultima lui lansare de rachetă, pe deasupra Japoniei, este un preludiu la atacul asupra SUA

Liderul comunist Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă organizată de regimul de la Phenian a fost "prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific și un preludiu semnificativ" al unui atac cu rachete spre insula Guam, care este teritoriu al SUA, a relatat miercuri agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA, informează Agerpres.

Coreea de Nord a amenințat anterior că va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam.

În același timp, Phenianul a confirmat miercuri că a lansat în ajun o rachetă balistică cu rază medie de acțiune Hwasong-12, care a survolat Japonia înainte să cadă în Oceanul Pacific.

Kim Jong-Un a supervizat personal această ultimă lansare, a indicat KCNA.


Guvernul nipon a transmis că programul nuclear al Phenianului a ”avansat considerabil”, în pofida unei perioade de ani de zile în care a avut parte de sancţiuni, ce aveau scopul de a împiedica abilitatea sa de a dezvolta rachete cu rază lungă de acţiune şi focoase nucleare.

"Testul nu a avut niciun impact asupra securității țărilor vecine", susține agenția nord-coreeană de presă, citată de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o "mare satisfacție" după această lansare, adaugă agenția de presă a regimului de la Phenian.

Nu în ultimul rând, lansarea a avut loc la 29 august, dată la care s-au împlinit 107 ani de la Tratatul din 1910 între Japonia și Coreea, în virtutea căruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeană, indică KCNA.

Racheta, lansată de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km și a atins o altitudine de 550 km înainte de a cădea în Pacificul de Nord, la est de insula japoneză Hokkaido, conform armatei sud-coreene.

Testul cu rachetă a intervenit în timp ce Coreea de Sud și SUA desfășoară exerciții comune cu numele de cod "Ulchi Freedeom Guardian" (UFG). Prin această lansare, Phenianul a "testat capacitatea operațională a armatei nord-coreene în caz de război", potrivit KCNA.

Coreea de Nord denunță de mult timp respectivele manevre, calificându-le drept o repetiție pentru o "invazie" asupra teritoriului său, deși Seulul și Washingtonul susțin că acestea sunt pur defensive.

Guam se află la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asia. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici și în insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă