8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial60 de ani de la fondarea UE. Iohannis, printre liderii europeni reuniţi...

60 de ani de la fondarea UE. Iohannis, printre liderii europeni reuniţi la Roma, Theresa May, marele absent | GALERIE FOTO

Liderii statelor membre UE și-au reînnoit sâmbătă la Roma angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern.

În aplauze, șefii de stat și de guvern ai 27 de state membre, precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957. La eveniment a participat preşedintele României, Klaus Iohannis, iar marele absent a fost premierul britanic Theresa May. 

Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre. „Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună”, au subliniat aceştia, cu ocazia summitului informal dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene, transmite Agerpres, care citează presa internațională.

Printre altele, liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permițând grupurilor de țări să se deplaseze în direcția integrării cu viteze multiple. „Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar”, afirmă liderii europeni.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat „Declarația de la Roma” cu stiloul original – „aceeași peniță”, a subliniat el – folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani. „Există semnături care durează”, a comentat Juncker, aplaudat îndelung.

Înainte de semnare, președintele Consiliului European, Donald Tusk a cerut liderilor statelor UE „să dovedească astăzi că ei sunt liderii Europei”, avertizând că "Europa ca o entitate politică fie va fi unită, fie nu va mai fi deloc".

„Uniunea după Roma trebuie să fie, mai mult decât înainte, o Uniune a acelorași principii, o Uniune cu o suveranitate externă, o Uniune de unitate politică”, a pledat Tusk, în momentul când Marea Britanie se pregătește să divorțeze de partenerii ei. 

Polonia, care a amenințat să nu semneze Declarația de la Roma din cauza dezacordului asupra conceptului Europei „cu mai multe viteze”, a aprobat în cele din urmă documentul fără modificări, notează France Presse.

Ceremonia s-a încheiat cu o mare fotografie de familie a liderilor europeni în Piața Capitoliului (Piazza del Campidoglio), proiectată de Michelangelo.

Sâmbătă sărbătorim 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, un document cu o contribuție fundamentală la ceea ce este astăzi Uniunea Europeană, structură care a asigurat o perioadă de pace şi prosperitate fără precedent în istoria Europei. Şi totuși, în prezent, mai mult ca niciodată, se face simțit un sentiment al distanțării față de proiectul european.

Europa cu mai multe viteze

Evenimentul aniversar a 60 de ani de Uniune Europeană vine în contextul unei crize profunde a blocului comunitar după decizia Marii Britanii de a părăsi organizaţia, notează Mediafax.

Planul pentru Uniunea Europeană în viitor a ridicat tensiunea la nivel diplomatic după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a pus în discuţie cinci scenarii, între care cel mai disputat a fost cel al Europei cu mai multe viteze, respins categoric de România, dar şi de ţările din Grupul de la Vişegrad.

Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă