16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLibera circulaţie în UE, subiect tabu

Libera circulaţie în UE, subiect tabu

 

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a avertizat pe omologul său britanic, David Cameron, că se apropie de „un punct fără întoarcere” cu Uniunea Europeană după propunerile vizând limitarea imigraţiei provenite din alte ţări membre, arată Der Spiegel. Germania vrea ca Marea Britanie să rămână în Uniune, dar cancelarul a precizat foarte clar că „principiul general al liberei circulaţii în UE nu este negociabil”. Limitarea cotei imigranţilor proveniţi din UE a declanşat o ruptură în relaţiile dintre Cameron şi Merkel.

Germania doreşte ca Marea Britanie să rămână membru „activ şi angajat” al UE, dar nu va ceda în ceea ce privește planurile premierului Cameron pentru frânarea imigraţiei provenind din alte ţări ale Uniunii, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, subliniind că „îi aparţine Marii Britanii clarificarea rolului pe care doreşte să îl joace pe viitor în UE”. Cancelarul Angela Merkel a avertizat că mai degrabă este pregătit să vadă Marea Britanie părăsind UE decât să cedeze cererilor Londrei de limitarea numărului de muncitori imigranţi care vin în Regatul Unit. Comentariile sale vin înaintea unui discurs-cheie, aflat în curs de elaborare în Downing Street, în care premierul Cameron își precizează planurile de reformă a pieţei muncii a UE în cadrul proiectului său de renegociere de aderare a Marii Britanii.

„Pentru prima oară, Cameron îşi împinge ţara spre un punct fără întoarcere asupra problemei apartenenţei la UE, spre un punct după care” Berlinul nu se va mai bate pentru menţinerea Marii Britanii în sânul Uniunii, scrie Spiegel, citând surse guvernamentale. Luna trecută, surse din Downing Street au sugerat că premierul era în căutarea unui sistem de control al imigraţiei din UE cu scopul plafonării numărului asigurărilor la nivel naţional pentru muncitorii străini.

Luând cuvântul după o reuniune a Consiliului European, luna trecută, Angela Merkel a declarat că Germania nu se va interfera cu principiul fundamental al libertăţii de mişcare, dar a subliniat că „asta nu înseamnă că nu există diverse probleme” şi a adăugat: „Sunt de acord că asta va trebui rezolvată într-un mod care, pe de o parte, permite abordarea abuzurilor, dar pe de altă parte nu deviază de la principiul fundamental al liberei circulaţii în Europa”.

Sub presiunea UKIP

Avertismentul german se pare că nu a fost auzit de David Cameron iar Sunday Times relata că premierul era în căutarea mijloacelor pentru înpingerea regulilor actuale ale UE „la limitele lor”, în loc să insiste pentru măsuri care ar necesita o modificare a tratatului. Proiectele lui Cameron ar putea include deportarea străinilor după trei luni dacă nu îşi găsesc un loc de muncă şi sunt incapabili să-şi subvenţioneze existenţa.

Cameron a declarat că va ţine un referendum asupra aderării la UE în 2017 dacă va câştiga alegerile generale din mai. A declarat că vrea în Marea Britanie o reformă a UR, dar este evident că reformele pe care le doreşte vor trebui acceptate de ceilalţi membri ai Uniunii. Observatorii politici şi media europeană arată că aceste proiecte legate de politica de imigraţie au loc în mijlocul temerilor că partidul conservatorilor nu va fi capabil să meargă atât de departe pe cât vor partizanii UKIP.

Premierul Cameron se află sub presiunea internă a partidului eurosceptic UKIP şi pentru a evita un exod al electorilor spre acest partid el încearcă să-şi înăsprească discursul contra UE şi a imigranţilor. Dar, dacă premierul britanic va face pasul fatidic, Berlinul şi alte guverne europene îi vor bloca proiectul şi, deja slăbit, el ar putea pierde referendumul privind soarta Marii Britanii în UE.

Despre echitate

„Linia roşie” contra imigraţiei prin care Cameron caută să contracareze partidul xenofob UKIP la alegerile din mai 2015 ar fi contrară regulilor UE, după cum preciza la finele lunii octombrie, la BBC, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat la încheierea mandatului. Reamintind că 1,4 milioane de britanici trăiesc liberi în alte state ale UE, Barroso declara că faptul ca alţi cetăţeni europeni să nu beneficieze de aceleaşi drepturi ca britanicii ar reprezenta „o problemă de echitate” şi preciza că UE este dispusă să discute despre lupta contra fraudei privind alocaţiile şi contra căsătoriilor de complezenţă, dar nu despre principiul liberei circulaţii.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă