23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLeon Panetta exclude orice opţiune militară împotriva Iranului în viitorul apropiat

Leon Panetta exclude orice opţiune militară împotriva Iranului în viitorul apropiat

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a exclus miercuri orice opţiune militară în viitorul apropiat împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, într-o conferinţă de presă împreună cu omologul său israelian, Ehud Barak, relatează AFP, citată de Mediafax.

“Trebuie să epuizăm toate opţiunile” înainte de a recurge la o intervenţie militară, a declarat Panetta la Ashkelon în sudul Israelului, în timpul unei vizite în zona sistemului antirachetă “Iron Dome”, finanţat parţial de Statele Uunite.

El făcea aluzie la sancţiunile economice şi presiunile diplomatice exercitate asupra Iranului, în vederea abandonării programului nuclear.

Panetta a declarat de asemenea că angajamentul Statelor Unite faţă de “securitatea Israelului şi a locuitorilor săi este solid ca o stâncă”.

“Este responsabilitatea mea în calitate de secretar al Apărării să ofer o gamă largă de opţiuni, inclusiv militare, în cazul în care diplomaţia va eşua. Preşedintele Barack Obama a declarat ferm că a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare constituie o prioritate pentru securitatea naţională a Statelor Unite şi că toate opţiunile sunt pe masă”, a precizat Panetta.

Barak a apreciat la rândul său că “probabilitatea ca Iranul să renunţe la programul său (nuclear) este extrem de mică”, reiterând că “decizia finală” privind un eventual atac israelian împotriva Iranului revine exclusiv Guvernului israelian.

“Este important să observăm că în momentul în care am recurs la sancţiuni şi diplomaţie, iranienii continuă să îmbogăţească uraniul necesar pentru producţia de arme. În mod evident avem ceva de pierdut lăsând să treacă timpul astfel”, a adăugat Barak.

Luni, Panetta a apreciat că sancţiunile impuse de comunitatea internaţională au “un impact real asupra economiei iraniene (…) chiar dacă rezulttele pot să nu fie evidente pentru moment”.

Netanyahu, mult mai sceptic în ceea ce priveşte impactul sancţiunilor, a afirmat la rândul său că nu a luat încă o decizie referitor la un eventual atac împotriva Iranului, insistând că “soarta Israelului depinde exclusiv de noi şi de nici o altă ţară oricât de bună prietenă ne-ar fi”.

 

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă