11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLegiunea de Onoare pentru John Kerry

Legiunea de Onoare pentru John Kerry

 
Secretarul de stat american, John Kerry, a primit sâmbătă titlul de Mare Ofițer al Legiunii de Onoare, omologul său francez, Jean-Marc Ayrault, salutând "cel mai francez dintre responsabilii americani" și un "neobosit partizan al păcii", transmite AFP.
"Francofon, francofil, sunteți cu siguranță cel mai francez dintre responsabilii americani", a apreciat Ayrault, decorându-l pe Kerry în cadrul unei ceremonii la Paris, șeful diplomației americane fiind la ultimul turneu în Europa ca urmare a încetării mandatului său pe 20 ianuarie anul viitor.
Acest "atașament față de Franța v-a fost de altfel reproșat în timpul campaniei (prezidențiale) din 2004", a amintit ministrul francez al afacerilor externe. La acel moment, John Kerry, candidat democrat contra republicanului George W.Bush, a fost tratat drept "francez" de către opozanții săi, în plin val de ostilitate a SUA față de Paris din cauza diferendelor privind războiul din Irak.
Ayrault a amintit și de legăturile de familie ale omologului său american cu Franța, mama sa, dar și mătușa sa fiind născute la Paris, la începutul anilor 1920. Tânărul Kerry avea astfel obiceiul petrecerii vacanțelor la reședința familiei de la Saint-Brignac-sur-Mer, în Bretania.
Șeful diplomației franceze a adus de asemenea un omagiu "sincerității" angajamentului politic și diplomatic al lui John Kerry, în special contribuția sa, ca secretar de stat, la acordul ONU asupra climatului, din 2015, la acordul nuclear iranian din același an, la procesul de pace israeliano-palestinian sau la căutarea unei reglementări privind războiul din Siria.
Vizibil emoționat, ministrul american a reafirmat că Franța este "cel mai vechi aliat" al Americii, rememorând în context mai mult de două secole de istorie și considerând că cele două țări sunt legate de o "relație specială".
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă