13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialKurzii din Irak spun că a sosit momentul unui referedum pentru a...

Kurzii din Irak spun că a sosit momentul unui referedum pentru a cere independența

“A sosit momentul” pentru kurzii din Irak să se pronunţe prin referendum asupra unui stat kurd, a anunţat liderul regiunii autonome Kurdistanul irakian, Massoud Barzani, informează Agerpres.

Massoud Barzani afirmă, potrivit unui comunicat publicat miercuri, că “a sosit momentul, iar condiţiile sunt întrunite acum, ca poporul să ia o decizie asupra viitorului său prin referendum”, relatează AFP. Massoud Barzani a avut un mandat de președinte al regiunii autonome, mandat care s-a încheiat în august 2015, dar Massoud Barzani a rămas la putere.

“Acest referendum nu ar duce în mod necesar la crearea imediată a unui stat (kurd), dar ar permite să se cunoască voinţa şi opinia poporului din Kurdistan cu privire la viitorul său”, a adăugat liderul kurd irakian. 

Problema unui referendum – căruia guvernul federal irakian i se opune – şi cea a zonei geografice în care s-ar desfăşura au dus la tensionarea relaţiilor între Bagdad şi această regiune autonomă situată în nordul ţării şi bogată în petrol. 

Kurdistanul irakian este format oficial din trei provincii irakiene, dar forţele kurde controlează în prezent teritorii în alte patru provincii asupra cărora guvernul federal vrea să-şi menţină autoritatea. Forţele kurde s-au instalat în aceste teritorii disputate când trupele federale s-au retras în faţa avansului grupării jihadiste Statul Islamic, în vara anului 2014. 

Provincia Kirkuk, controlată în principal de forţele kurde, riscă să fie un motiv de dispută important din cauza bogăţiei sale în resurse naturale, în special în petrol. Mai mult decât politic, principalul obstacol în calea independenţei Kurdistanului irakian pare să fie de ordin economic. 

Kurdistanul exportă petrol prin Turcia, fără să ţină seama de guvernul federal irakian, după eşecul, anul trecut, al unui plan de împărţire a veniturilor petroliere cu Bagdadul. 

Atât autorităţile de la Bagdad, cât şi Kurdistanul irakian se confruntă cu o criză bugetară severă din cauza scăderii preţului la ţiţei, principala lor sursă de venituri, însă kurzii nu pot avea acces la pieţele de obligaţiuni pentru a încerca să-şi echilibreze situaţia financiară împrumutând bani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă