18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialKerry: SUA, pregătite să apere Japonia, în cazul unui conflict cu China

Kerry: SUA, pregătite să apere Japonia, în cazul unui conflict cu China

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat că Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în cazul unui conflict militar cu China, în contextul tensiunilor teritoriale din Marea Chinei de Est dintre Tokyo şi Beijing, relatează Mediafax.

Citeşte şi: Trei nave chineze, în apele teritoriale disputate de China şi Japonia

În cursul unei întrevederi cu ministrul nipon de Externe, Fumio Kishida, John Kerry, care are programată o vizită în China săptămâna viitoare, a invocat un tratat din anul 1960 prin care Statele Unite se angajează să apere Japonia.

“Statele Unite sunt determinate permament să respecte obligaţiile prevăzute în tratatul cu aliaţii japonezi. Acest lucru este valabil şi în contextul evenimentelor din Marea Chinei de Est”, a subliniat Kerry.

Citeşte şi: SUA avertizează China vizavi de insulele disputate de Vietnam

La sfârşitul anului trecut, China a creat o zonă de securitate aeriană în Marea Chinei de Est, inclusiv într-un perimetru în care sunt insule sub control nipon revendicate de Beijing.

“Statele Unite nu recunosc şi nu acceptă Zona de Identificare Aeriană din Marea Chinei de Est”, a insistat John Kerry.

Citeşte şi: China îşi arată muşchii în regiune

Cu ocazia întrevederii de la Washington, Fumio Kishida a transmis o invitaţie adresată preşedintelui Barack Obama de a efectua o vizită de stat în Japonia. Potrivit unor surse diplomatice, Obama ar putea merge în Japonia în aprilie, când are programat un turneu în Asia.

 

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă