25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialKazahstan: Exportul de lapte praf de iapă ar putea deveni sursă majoră...

Kazahstan: Exportul de lapte praf de iapă ar putea deveni sursă majoră de venituri din export

Scăderea preţului petrolului afectează Kazahstanul, astfel că statul speră să-şi crească veniturile din export prin intermediul unui alt produs, lapte praf de iapă, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul kazah al Agriculturii, Asâljan Mamâtbekov, a scris, pagina sa de Facebook, că laptele procesat de la numai 100.000 de iepe poate aduce venituri în valoare de un miliard de dolari (pe an)’. Mai mult, a adăugat că există aproape două milioane de cai în Kazahstan, o ţară de mărimea Europei de Vest situată într-o zonă de stepă. 

În aceste condiţii, “băutura naţională poate deveni o sursă majoră de venituri din export, care este foarte importantă în situaţia de astăzi”, a mai spus ministrul kazah. 

Produsul din lapte poartă marca Saumed.  Reuters precizează că, în septembrie 2015, astronautul kazah Aidân Aimbetov a luat cu el lapte praf de iapă pe Staţia Spaţială Internaţională. 

Kazahii consumă mai ales lapte de iapă sub formă fermentată, cunoscut sub numele de ‘kumâs’, dar băutura cu gust acru şi cu un procent mic de alcool, este greu de transportat pe distanţe mari, deoarece se strică repede. 

Veniturile în valută ale Kazahstanului au scăzut cu două treimi din cauza prăbuşirii preţurilor la petrol, anunţa banca sa centrală în această săptămână.  Kazahstanul produce circa 80 milioane de tone de petrol anual, dar preţul ţiţeiului a scăzut de la peste 100 de dolari la sub 30 de dolari per baril. Începând din august 2015, moneda sa – tenge – s-a devalorizat cu mai mult de 50% în raport cu dolarul. 

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă