7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialJudecătoria Chișinău a suspendat temporar decretul prin care Dodon i-a retras cetățenia...

Judecătoria Chișinău a suspendat temporar decretul prin care Dodon i-a retras cetățenia lui Băsescu. Primul termen al procesului intentat de fostul președinte al României liderului moldovean va avea loc în 16 mai

Magistrații Judecătoriei Chișinău au suspendat temporat decretul prin care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, primul termen de judecată între actualul preşedinte al Republicii Moldova şi Traian Băsescu va avea loc în data de 16 mai.

„La 20 martie 2017 Judecătoria Chişinău a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea de chemare în judecată, a obligat pârâtul să prezinte referinţa şi probele în sprijinul acesteia până la 2 mai 2017 fixând primul termen de judecată pentru 16 mai 2017 orele 10:00. Şedinţa de judecată va avea loc în incinta Judecătoriei Chişinău (sediul central) biroul nr. 1, Str. N. Zelinschi 13, Mun. Chişinău", potrivit unui comunicat de presă semnat de Andrei Bivol, avocatul preşedintelui Traian Băsescu.

Judecătoria Chişinău a decis şi suspendarea „decretului contestat, în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului (Traian Băsescu-n..r.)", mai precizează sursa citată.

„În baza acestei încheieri Decretul Preşedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău", susţine Andrei Bivol, în comunicatul de presă.

În data de 31 ianuarie 2017, Curţea Supremă de Justiţie (CSJ) a decis că cererea prin care Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon este de competenţa Judecătoriei Chişinău. Astfel, la 1 februarie 2017 Traian Băsescu, prin intermediul avocatului, a înaintat o cerere prealabilă Preşedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei ca fiind emis contrar legii, potrivit sursei citate.

„La 6 martie 2017 avocatul reclamantului a recepţionat scrisoarea Preşedinţiei prin care se comunica faptul că cererea prealabilă a fost respinsă. Scrisoarea nu conţinea nici un fel de motivaţie juridică în sprijinul respingerii cererii prealabile. În acest context, la 16 martie 2017 reclamantul a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva Preşedintelui Igor Dodon prin care a solicitat anularea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 ca fiind ilegal. Concomitent cu înaintarea acţiunii reclamantul a solicitat şi aplicarea măsurii de asigurare prin suspendarea executării decretului contestat până la examinarea cauzei în fond", a precizat avocatul Andrei Bivol, potrivit sursei citate.

La începutul lunii ianuarie, președintele Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia lui Maria Băsescu au obţinut cetăţenia Republicii Moldova la data de 9 iunie 2016, în urma unor cereri pe care le depuseseră, în acest sens, la data de 8 martie 2016.

Igor Dodon anunțase înainte să preia funcția de președinte al Republicii Moldova că vrea să-i retragă cetățenia lui Traian Băsescu. Motivul ar putea fi legat de declarațiile pro – unioniste ale lui Traian Băsescu. Totuși, decretul de retragere a cetățeniei, semnat de Igor Dodon, nu menționează motivul acestei decizii.

Decretul nu face nicio referire la Maria Băsescu, cea care continuă să dețină cetățenia Republicii Moldova.

În aprilie 2015, înainte să devină cetățean al Republicii Moldova, Traian Băsescu fusese chiar decorat de preşedintele de la acel moment, Nicolae Timofti, cu ordinul „Ștefan cel Mare" – decoraţia militară supremă a Republicii Moldova. Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice", informa Preşedinţia Republicii Moldova.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă