13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialJihadiştii au înfuriat lumea musulmană

Jihadiştii au înfuriat lumea musulmană

Organizaţia Stat Islamic a comis trei atentate în Arabia Saudită, din care unul în oraşul sfânt Medina, declanşând indignarea lumii musulmane care condamnă acest atentat fără precedent din faţa moscheii Profetului, unde orice violenţă este interzisă.

Atacul sinucigaş din Medina, soldat cu moartea celor patru agenţi de securitate, a fost comis în ajunul sfârşitul Ramadanului, luna sfântă a musulmanilor şi deşi nu a fost revendicat, modul de operare duce spre jihadiştii Statului Islamic. Valul de indignare generală a fost urmat de condamnarea actului terorist atât de către responsabilii sunniţi, ca şi de cei şiiţi, până în Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite. Alte două atacuri sinucigaşe au fost comise în aceeaşi zi de luni în apropierea altor moschei din Jeddah şi Qatif.

Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a Islamului sunnit, cu sediul la Cairo, a condamnat acest act şi a reamintit „sacralitatea locurilor sfinte, în special a moscheii Profetului“. Profetul Mahomed a petrecut ultimii zece ani din viaţa sa la Medina, unde a murit în 632 şi este îngropat în această moschee. Comitetul ulemaş-ilor saudiţi, cea mai înaltă autoritate religioasă din regat a calificat responsabilii atentatului ca „renegaţi (…) care au violat tot ce este sfânt“. La rândul său, Iranul a condamnat ferm terorismul sub orice formă şi de oriunde în lume.

Arabia Saudită, un stat cu greutate în regiune, face parte din coaliţia internaţională condusă de SUA care luptă contra Statului Islamic în Irak şi în Siria. Între altele, din martie 2015, conduce o coaliţie arabo-sunnită care luptă în Yemen contra rebelilor şiiţi. De peste un an, autorităţile saudite au înmulţit arestările islamiştilor radicali.

Adevărata ameninţare

Statul Islamic este adevărata ameninţare pentru Arabia Saudită şi tocmai a lovit monarhia saudită în inimă, dar regatul continuă să sub-evalueze pericolul jihadist, consideră analiştii citaţi de media occidentală. După şiiţi şi occidentali, petromonarhia wahhabită rămâne o ţintă privilegiată a jihadiştilor SI, care nu recunosc familia regală saudită ca fiind gardienii celor două locuri sfinte ale Islamului, Mecca şi Medina – pentru că familia nu descinde din profetul Mahomed. La 13 noiembrie 2014, „califul“ autoproclamat al SI, Abu Bakr al-Baghdadi, a chemat într-un mesaj audio la „aprinderea vulcanilor jihadului în Arabia Saudită“. O lună mai târziu, regatul wahhabit a fost lovit de SI pe solul său, atentatele vizând în special minoritatea şiită şi forţele de ordine. În această lună a Ramadanului în care jihadiştii au atacat numeroase state musulmane, Arabia Saudită a fost şi ea lovită.

În rândul priorităţilor, ame­nin­ţarea iraniană o depăşeşte pe cea legată de Statul Islamic. În spatele rebeliunii yemenite planează umbra Iranului şi saudiţii susţin că Teheranul manipulează aceşti combatanţi rebeli şiiţi pentru a ataca regatul până în interiorul frontierelor. Dar, reunind o coaliţie sunnită contra rebelilor şiiţi, Arabia Saudită a favorizat strângerea legăturilor acestora cu Republica islamică. Iranul trebuie să înceteze politica agresivă în regiune, repetă ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir. Potrivit cercetătorului David Rigoulet-Roze, „este un adevărat sindrom obsesional. Saudiţii sunt convinşi că sunt asediaţi de Iran şi că această strategie hegemonică iraniană în Orientul Mijlociu îi vizează în mod special“. Şi, în timp ce Riadul este cu ochii pe Iran, Statul Islamic îşi continuă lupta contra Arabiei Saudite.  

În Liban, Siria, Irak, Yemen sau Bahrein, Riadul vede avansarea de neoprit a pionilor Iranului în regiune.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă