16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialJanos Ader, la depunerea jurământului pentru un nou mandat de președinte al...

Janos Ader, la depunerea jurământului pentru un nou mandat de președinte al Ungariei, compară UE cu Imperiul Habsburgic și susține că drepturile Ungariei nu trebuie să fie limitate de apartenența la UE

Janos Ader a depus luni jurământul pentru un nou mandat de cinci ani ca președinte al Ungariei, la aproape două luni după realegerea sa de către forul legislativ, la 13 martie, transmite MTI citată de Agerpres.

Șeful statului a avertizat în alocuțiunea de inaugurare susținută în Parlament asupra "deteriorării dramatice a discursului public" din Ungaria. "Dacă vom continua astfel, vom distruge tot ce am construit din 1990. Totul va fi pus sub semnul întrebării, toate acordurile vor fi neglijate și toate frontierele încălcate", a subliniat Ader.

El a menționat că alegerile legislative care au loc anul viitor în Ungaria se apropie, iar "alegătorii nu vor dori, cu siguranță, să stea pe buza unui vulcan în erupție" și de aceea este nevoie de un consens asupra faptului că "suntem cu toții cetățeni ai Europei, aparținem națiunii ungare și ne dori o viață decentă, cinstită și pașnică".

Președintele ungar a evocat în discursul său și apartenența Ungariei la Uniunea Europeană, evocând așa-zisul ''Compromis din 1867'' prin care s-a format monarhia duală austro-ungară și când Ferenc Deak, șeful delegației ungare, a subliniat că drepturile constituționale ale Ungariei nu trebuie să fie limitate mai mult decât este necesar pentru a asigura stabilitatea imperiului austriac, notează MTI. Același lucru se poate aplica și acum, înlocuind imperiul habsburgic cu Uniunea Europeană, a precizat Janos Ader.

După cum se știe, Imperiul Austro-Ungar, din care a făcut parte și Transilvania, a fost numit neoficial, în ultima sa perioadă, „închisoarea popoarelor”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă