13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIugoslavia era UE pentru România pe vremea lui Tito, spune nepotul său

Iugoslavia era UE pentru România pe vremea lui Tito, spune nepotul său

Nepotul lui Tito, care vrea să readucă la viaţă idealurile fostului dictator, spune că România şi Bulgaria nu au avut de câştigat de pe urma aderării la UE şi califică NATO drept o organizaţie învechită. Potrivit NewsIn, la 30 de ani de la moartea fostului lider iugoslav Josip Broz Tito, nepotul său, Josip Broz, a început misiunea dificilă de a readuce la viaţă idealurile fostului dictator.

Tito, care a creat o Iugoslavie multietnică după Al Doilea Război Mondial, a guvernat timp de 35 de ani, până la moartea sa, în 1980. După o rupere de Moscova, Tito a dezvoltat cu abilitate un sistem descris în Occident drept “comunismul cu faţă umană”.

Însă, la 11 ani de la moartea sa, ţara s-a divizat, şase foste republici devenind state independente. Astăzi, Tito este adulat de puţini, urât de mulţi, iar urmele guvernării sale au fost şterse.

Nepotul său în vârstă de 63 de ani este fiul băiatului cel mare al lui Tito, Zarko. El a decis să readucă la viaţă idealurile lui Tito. În acest scop, strânge 10.000 de semnături pentru a-şi înregistra propriul Partid Comunist, potrivit agenţiei AKI.

Întrebat ce anume l-a motivat să ia o astfel de decizie, el spune: “Nu am ambiţii de lider, dar mă simt obligat să acţionez, după ce am văzut în ce stare se află ţara”.

Serbia are 750.000 de şomeri, iar salariul mediu a scăzut sub 300 de euro. Datoria externă s-a triplat, la 30 miliarde de euro, iar mulţi sârbi depind de mesele gratuite oferite în “bucătăriile populare” conduse de stat.

Mulţi spun acum că au trăit mai bine pe vreama lui Tito. Economiştii estimează că Serbia va avea nevoie de 20 de ani pentru a ajunge la standardele de trai din anii ’80.

“Noi nu susţinem o formă rigidă a comunismului, ci justiţia socială, demnitate şi oportunităţi pentru toţi, refacerea economiei, mai ales a agriculturii, şi bazarea pe resursele ţării”, subliniază el.

Întrebat dacă Serbia ar trebui să adere la NATO, Broz spune că aceasta este o organizaţie învechită, care şi-a pierdut orice relevanţă odată cu abolirea Pactului de la Varşovia. “În plus, de ce ne-am alătura unei organizaţii care ne-a bombardat?”, întreabă el, referindu-se la raidurile NATO asupra Serbiei din 1999.

În privinţa UE, Broz spune: “Uitaţi-vă la România şi Bulgaria, ce au avut de câştigat din aderarea la UE? O duc mai bine? Pe vremea lui Tito, noi eram Uniunea Europeană a lor”.

Broz mai spune că este încurajat de faptul că mulţi tineri vor să se alăture partidului său. “Oamenii sunt dezamăgiţi şi nu se mai duc la vot. Toate partidele din politica Serbiei sunt mai mult sau mai puţin la fel, se bazează pe minciuni, iar noi vrem să le oferim o alternativă celor care se abţin de la vot”, subliniază nepotul lui Tito.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă