11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialIsraelul a atacat o bază militară iraniană de lângă Damasc. Hezbollah, la...

Israelul a atacat o bază militară iraniană de lângă Damasc. Hezbollah, la 4 kilometri de trupele israeliene pe muntele Hermon

Agenția oficială Sana și televiziunea de stat siriană au anunțat un atac cu rachete al Israelului asupra unei baze militare a regimului Assad.

„Inamicul israelian a tras mai multe rachete în direcția unei poziții militare în provincia Damasc, atacul provocând pagube materiale”, au transmis oficioasele regimului, adăugând că antiaeriana a interceptat „cel puțin două rachete”.

Atacul s-a produs asupra bazei de lângă orașul Al-Kiswah, la 15 kilometri sud-vest de Damasc. Ținta coincide cu ceea ce BBC raporta la 10 noiembrie a fi o construcție pentru trupele iraniene, în interiorul unei foste baze siriene. Alte surse indică drept țintă forțele Hezbollah, poziționate lângă bază. 

La scurt timp după atacul israelian, armata siriană a anunțat un atac al Diviziei 7 Blindate asupra regiunii Beit Jinn, locuită de druzi, pe muntele Hermon, la 4 kilometri de pozițiile armatei israeliene. Forțele Hezbollah au fost „vârful de lance” al acestui atac. 
Israelul a cerut în repetate rânduri Rusiei să nu permită staționarea trupelor iraniene și Hezbollah pe teritoriul Siriei, odată declarată încheierea ofensivei asupra jihadiștilor ISIS. Însă Rusia a susținut că prezența acestor trupe, ca și a celor rusești, este „legitimă”, fiind chemate de către președintele Siriei, Bashar al-Assad. Moscova a încercat să asigure Israelul că „un cordon” de o mie de soldați ruși va fi desfășurat la granița Siriei cu Israelul, însă această propunere a fost refuzată. Tot via Rusia, Bashar al-Assad a garantat că trupele iraniene și ale Hezbollah vor fi retrase la 40 de kilometri de granița cu Israelul, însă această cerință a premierului Benjamin Netanyahu fusese valabilă doar pe timpul luptei împotriva ISIS. 

Israelul a refuzat aceste două „garanții”, rezervându-și dreptul să atace trupele iraniene și Hezbollah de pe teritoriul Siriei.

 

 

Raportul BBC despre baza iraniană de pe teritoriul Siriei, care a fost acum ținta atacurilor israeliene

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă