13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialIrlanda: Referendum privind căsătoriile între persoane de același sex

Irlanda: Referendum privind căsătoriile între persoane de același sex

Peste 3,2 milioane de irlandezi sunt aşteptaţi să voteze la referendumul privind căsătoria între persoane de același sex, plebiscit care propune amendarea Constituției în vederea autorizării “mariajului între două persoane, fără distincție de sex”, informează Agerpres

Birourile de vot s-au deschis vineri, orele locale 07.00 (06.00 GMT) şi vor rămâne deschide până la orele locale 22.00 (21.00 GMT).

Rezultatul plebiscitului ar urma să fie cunoscut sâmbătă după-amiază.

Citeşte şi: Primul „verde“ pentru parteneriatul civil, indiferent de sex

Referendumul are loc la 22 de ani după dezincriminarea homosexualității într-o țară unde influența Bisericii Catolice rămâne puternică, chiar dacă în declin.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, referendumul ar urma să se încheie cu un rezultat favorabil, chiar dacă distanța față de un răspuns negativ s-a mai redus în apropierea votului.

În timp ce persoanele de peste 65 de ani par să încline spre ‘nu’, iar tinerii spre ‘da’, rezultatul referendumului ar urma să fie decis în ‘Irlanda de mijloc’, în special în zonele rurale unde influența Bisericii rămâne mai puternică.

Adoptarea acestei reforme îi va permite Irlandei să se ralieze celor 18 țări, dintre care 13 membre ale UE, în care căsătoriile între persoane de același sex au fost legalizate sau sunt pe cale să fie. Aceste uniuni au devenit legale în 2014 la vecinul britanic, exceptând Irlanda de Nord.

Citeşte şi: Legea parteneriatului civil, RESPINSĂ în Comisia Juridică

Un răspuns favorabil la referendum este susținut de toate partidele politice din Irlanda, printre care Fine Gael al premierului Enda Kenny.

Tabăra celor care se pronunță în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex se bucură și de susținerea unor celebrități din lumea sportului, a muzicii și filmului, printre care actorul Colin Farrell și liderul trupei U2, Bono.

La rândul lor, Biserica Catolică din Irlanda și conservatorii au desfășurat o campanie energică, argumentând că mariajul trebuie să fie apanajul cuplurilor compuse dintr-un bărbat și o femeie, dornice să întemeieze o familie.

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...
Ultima oră
Pe aceeași temă