14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialInstanţa supremă din SUA acceptă măsurile antiimigraţie dispuse de președintlele Trump, dar...

Instanţa supremă din SUA acceptă măsurile antiimigraţie dispuse de președintlele Trump, dar cu unele derogări

Curtea Supremă de Justiţie din SUA a dispus menţinerea interdicţiilor impuse de preşedintele Donald Trump la venirea refugiaţilor, până la o viitoare decizie a unei instanţe federale, dar permite o mai mare flexibilitate în cazul vizelor cetăţenilor din şase ţări din Orientul Mijlociu şi Africa, informează miercuri Mediafax.

Instanţa supremă a decis miercuri, cu şase voturi pentru şi trei împotrivă, că autorităţile americane trebuie să le acorde vize cetăţenilor din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen care au bunici, veri sau alte rude apropiate în Statele Unite.

În schimb, Curtea Supremă a respins o decizie judiciară inferioară care ar fi anulat ordonanţa executivă de suspendare a venirii refugiaţilor în Statele Unite. Practic, ordonanţa preşedintelui Donald Trump de blocare a acceptării refugiaţilor este în vigoare până când situaţia va fi analizată de un tribunal federal din San Francisco, relatează cotidianul The Washington Post şi agenţia Bloomberg.

Curtea Supremă de Justiţie va analiza în octombrie argumentele generale pentru instituirea măsurilor antiimigraţie.

Pe 26 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că măsurile antiimigraţie adoptate de preşedintele Donald Trump vor intra în vigoare imediat, urmând să fie valabile cel mult 120 de zile. Ordonanţa prezidenţială din 6 martie prevede suspendarea acordării vizelor timp de 90 de zile pentru cetăţenii din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. De asemenea, primirea refugiaţilor ar urma să fie suspendată timp de 120 de zile, pentru a le permite instituţiilor guvernamentale americane să implementeze proceduri mai puternice de verificare a străinilor care vor să intre în Statele Unite. Practic, până în octombrie, instanţa supremă permite blocarea venirii în Statele Unite a cetăţenilor din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen care "nu au relaţii de bună-credinţă cu o persoană ori entitate din Statele Unite". Instanţa îi cere preşedintelui să finalizeze planul promis de revizuire a procedurilor de verificare, ceea ce ar putea însemna că problema se va rezolva până când instanţa va analiza în totalitate măsurile antiimigraţie, adică în octombrie.

Decizia de miercuri a fost luată ca reacţie la contestaţii privind ordinul împotriva refugiaţilor şi în contextul solicitării de clarificări în legătură cu rudele considerate "relaţii de bună-credinţă" ce pot constitui excepţii la acordarea vizelor.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis pe 6 martie o nouă ordonanţă executivă antiimigraţie, impunând restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din şase ţări situate în Africa şi în Orientul Mijlociu, Irakul fiind eliminat de pe listă. Noua ordonanţă a fost emisă după ce o măsură similară, adoptată în ianuarie, a fost blocată de o instanţă federală, în contextul în care generase confuzie pe aeroporturile din Statele Unite. Noua ordonanţă prezidenţială vizează cetăţenii din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, cărora le pot fi impuse interdicţii de călătorie cel mult 90 de zile. Irakul, care figura pe prima listă, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă