13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIndonezia: Două membri ai grupării Stat Islamic, arestaţi. Un alt suspect a...

Indonezia: Două membri ai grupării Stat Islamic, arestaţi. Un alt suspect a fost ucis

Doi membri ai grupării teroriste Stat Islamic au fost arestaţi, la o zi după atentatele din Indonezia, şi un al treilea a fost ucis, însă ei nu au fost implicaţi direct în atacurile soldate cu şapte morţi, inclusiv cei cinci atacatori, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Unul dintre cei trei a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine, în provincia Sulawesi Central, iar ceilalţi doi au fost reţinuţi la Cirebon, în provincia Java de Vest, potrivit forţele de ordine din Indonezia.

“Este clar că nu au făcut acest lucru singuri, de aceea căutăm reţelele (…)”, a comentat Anton Charliyan, un purtător de cuvânt al poliţiei, referindu-se la autorii atacurilor de joi.

La Jakarta, unele ambasade au rămas închise. Măsurile de securitate au fost consolidate pe Insula Bali, foarte frecventată de turişti.

Citeşte şi: Caracatiţa Statului Islamic loveşte până în Indonezia

Tito Karnavian, şeful Poliţiei din Jakarta, a pledat pentru o consolidare atât a mijloacelor de protecţie în faţa ameninţării tot mai puternice pe care o reprezintă jihadiştii din cadrul Statului Islamic, cât şi a colaborării cu ţări vecine în lupta împotriva acestora. El a expliat că trebuie acordată o mare atenţie ascensiunii grupării teroriste.

“Este necesar să ne îmbunătăţim mijloacele de răspuns şi măsurile de prevenţie, inclusiv adoptând o lege pentru a-i opri (…) şi sperăm ca omologii noştri din alte ţări să poată colabora, pentru că nu este vorba despre un terorism local, ci despre o reţea internaţională”, a adăugat el.

Totodată, şeful poliţiei din Jakarta a precizat că atacul a fost comis de către simpatizanţi SI şi că probabil a fost condus de la Rakka, bastionul organizaţiei jihadiste în Siria, de către un extremist indonezian, Bahrun Naim. 

Modul de operare este asemănător celui al atacurilor de la Paris, comise pe 13 noiembrie, a căror “eficienţă” a fost subliniată de către Bahrun Naim într-o postare pe blog.

Ameninţarea jihadistă la adresa Indoneziei, ţara musulmană cu cea mai mare populaţie, îşi are rădăcinile în atacurile din 2002 de la Bali (202 morţi) şi cele din 2003 şi 2009 vizând mari hoteluri, la Jakarta.

În decembrie, serviciile indoneziene de securitate au efectuat, de altfel, o serie de operaţiuni antiteroriste pe Insula Java, principala insulă din arhipelag, în baza unor informaţii de la Statele Unite şi Australia.

Citeşte şi: FOTO+VIDEO. Atacuri teroriste în Indonezia, cu șapte morți. Atentatele, revendicate de Statul Islamic

Potrivit autorităţilor, aceste operaţiuni au condus la arestarea a nouă susţinători SI, care au primit fonduri provenind din Siria, şi au permis să se dejoace mai multe planuri de atentate. Jakarta a mai anunţat că se află pe urmele lui Santoso, primul islamist indonezian care a jurat credinţă SI şi care s-ar ascunde în jungla din Sulawesi.

Potrivit Guvernului, în Indonezia se află peste 1.000 de susţinători SI. Între 100 şi 300 dintre ei ar fi călătorit în Siria.

În Jakarta a avut loc, joi dimineaţa, un atentat terorist, soldat cu şapte morţi, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic printr-un mesaj postat de agenţia de presă afiliată grupării teroriste, Al-Amaq.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă