12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIndependența Cataloniei s-a încheiat. Urmează alegeri la 21 decembrie. Mesajul SUA și...

Independența Cataloniei s-a încheiat. Urmează alegeri la 21 decembrie. Mesajul SUA și al Uniunii Europene a fost de partea Guvernului de la Madrid

Guvernul spaniol a suspendat autonomia Cataloniei, conform Art.155 din Constituție, începând de sâmbătă și a predat guvernanța vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria.

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat autoritățile să opună „o rezistența fără violență” la preluarea controlului provinciei de către Madrid. Membrii Parlamentului catalan au fost demiși, premierul spaniol, Mariano Rajoy chemând la alegeri pentru 21 decembrie, iar ministrul spaniol de Interne a preluat Poliția catalană. Madridul și Barcelona încearcă să gestioneze criza fără să înfiebânte spiritele în provincia cu aproape 6 milioane de locuitori, pentru a nu se transforma într-un război civil.

   Afacerile catalane, în scădere drastică

Ultimul conflict armat a fost pe vremea dictatorului fascist Francisco Franco, când au fost uciși mii de catalani, iar zeci de mii au fost forțați să plece în exil. Tinerii catalani, între 18-25 de ani, sunt cei mai fervenți apărători ai independenței, fiind convinși că fără Madrid, Catalonia ar fi mai bogată, datorită creșterii rapide a economiei, bazată pe servicii financiare, tehnologie hi-tech, turism și industria textilă, care produc anual bunuri în valoare de 314 miliarde dolari. Economia catalană se situează pe locul 34 într-un top mondial, alături de Hong Kong. Însă reacția SUA, a Uniunii Europene, împotriva independenței provinciei, a avut un mare impact asupra afacerilor derulate în provincie, mai multe companii anunțând că-și vor muta sediile, iar cele doua mari bănci prin care se efectuau servicii financiare deja și-au mutat centrele.

Fără piața europeană și fără mecanismele bancare mondiale, o Catalonie independentă ar fi total izolată și nu va supraviețui. În afara monedei euro, nicio monedă locală nu va fi susținută pe piața financiară. De aceea, în toată această criză, liderii catalani nu au renunțat la steagul UE alături de steagul național, trimițând astfel mesajul că nu se dorește renunțarea la blocul comunitar. Însă răspunsul de la Bruxelles a fost fără echivoc.
Nimeni nu va recunoaşte independenţa Cataloniei, a declarat, duminică, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Acesta a subliniat că Guvernul spaniol acţionează în mod corect pentru a restaura ordinea constituţională în regiune. Tajani a catalogat referendumul pentru independenţei organizat în Catalonia la începutul lunii octombrie ca ilegal şi a adăugat că Uniunea Europeană nu va media conflictul deoarece această criză este o problemă internă a Spaniei.
„Nimeni nu va recunoaşte Catalonia ca stat independent. Referendumul a fost ilegal. Ordinea constituţională trebuie să fie restaurată în regiune. Alegerile regionale vor permite catalanilor să decidă ce fel de Guvern îşi doresc. Totul trebuie să se organizeze conform Constituţiei Spaniei”, a declarat şeful Parlamentului European.

   Carles Puigdemont poate candida la alegeri

Mii de spanioli au demonstrat într-una dintre pieţele din Madrid împotriva independenţei Cataloniei, susţinând unitatea Spaniei, după ce Parlamentul regional catalan a adoptat declaraţia de independență. De partea cealaltă, mii de catalani au demonstrat pentru independență și au existat și câteva episoade răzlețe violente. Un sondaj efectuat de Sigma Dos în perioada 23-26 octombrie arată că partidele din Catalonia care susţin independenţa regiunii nu vor mai obţine o majoritate în Parlamentul regional în urma alegerilor anticipate ce vor fi organizate la 21 decembrie. Potrivit sondajului, partidele pro-independenţă din Catalonia ar fi susţinute de 42% dintre catalani, iar partidele care se opun independenţei ar fi creditate de 43% dintre votanţi. Scor strâns, dar care nu va asigura majoritatea în Parlament pentru secesioniști, aceștia putând obține cel mult 65 de mandate, din cele 68 necesare.
Guvernului spaniol i-a îndemnat pe liderii destituiţi din Catalonia să participe la viitoarele alegeri, afirmând că Madridul nu se va opune participării lui Carles Puigdemont la alegerile regionale din decembrie.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă