12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn Malayesia a început procesul tinerelor acuzate că l-au asasinat pe fratele...

În Malayesia a început procesul tinerelor acuzate că l-au asasinat pe fratele vitreg al liderului de la Phenian. Ce pedeapsă este prevăzută pentru cele două femei

La Înalta Curte de Justiţie din Malayesia a început procesul celor două femei acuzate de asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un, liderul nord-coreean, la 13 februarie 2016, pe aeroportul din Kuala Lumpur.

Peste 200 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru asigurarea securităţii Înaltei  Curţi din Shah Alam, cartierul din capitala malayesiană unde se află aeroportul. 

Cele două suspecte de uciderea lui Kim Jong-nam, indoneziana Siti Aisyah, 25 ani, şi vietnameza Thi Huong, 29 ani, aduse la tribunal cu cătuşe la mâini şi purtând veste anti-glonţ, au pledat nevinovate în prima zi a acestui proces care va dura cel puţin două luni, urmând a fi audiaţi între 30 şi 40 de martori.

Kim Jong-nam a fost agresat în holul destinat plecărilor din aeroportul din Kuala Lumpur cu VX, agent neurotoxic, versiune letală a gazului sarin, considerat armă de distrugere în masă. Nord-coreeanul, care aştepta avionul cu destinaţia Macao, a decedat după o agonie de 20 de minute. 
De la debutul afacerii, Coreea de Sud a acuzat Nordul că a orchestrat asasinatul, ceea ce Phenianul a dezminţit mereu. Kim Jong-nam era un critic al regimului din Coreea de Nord şi trăia în exil.

Cele două suspecte au fost arestate puţin după asasinat, o crimă pentru care ele riscă pedeapsa cu moartea. Procurorul Muhamad Iskandar Ahmad a pus accentul  pe acuzaţiile care apasă asupra lor: „Vom aduce dovada că victima se afla în holul pentru plecări (din aeroport) când Aisyah şi Huong s-au apropiat şi i-au aruncat în faţă un lichid-otravă. (…). Dovezile arată clar că actul lor consta în proiectarea unei otrave numite VX pentru a provoca moartea victimei”.

O afacere nebuloasă

De-a lungul anchetei, cele două au negat că au vrut să comită un asasinat şi au repetat că au fost înşelate, crezând că participă la o emisiune de televiziune stil „camera ascunsă”. 

Numeroase întrebări asupra acestei crime ieşite din comun  au rămas încă fără răspuns – cum au ajuns cele două femei, care trăiau în condiţii precare asemenea numeroşilor migranţi din Malayesia, să fie implicate în uciderea unui astfel de personaj? Cum o substanţă atât de mortală ca VX a putut fi utilizată într-un aeroport fără să facă altă victimă decât Kim Jong-nam? 

Avocaţii apărării afirmă că adevăraţii vinovaţi au fugit din Malayesia şi acuză Parchetul că vrea să obţină un verdict de vinovăţie, indiferent care ar fi, contra clientelor lor şi reproşează că nu li s-au transmis piese importante din dosar şi critică ancheta. 

Potrivit avocaţilor, personalităţile nord-coreene legate în parte de afacere  – circa patru suspecţi – au fugit din Malaysia imediat după asasinat, alţii au fost autorizaţi după puţin timp să plece din ţară pentru aplanarea tensiunilor dintre cele două ţări. 

Criză diplomatică

Asasinatul a provocat o criză diplomatică între Kuala Lumpur şi Phenian, cu expulzarea reciprocă de ambasadori şi interdicţia resortisanţilor celeilalte părţi de a părăsi teritoriul. Tensiunile nu s-au atenuat decât după ce autorităţile malayesiene au acceptat să remită Coreii de Nord corpul victimei.

Ucis din ordinul fratelui

Potrivit agenţiei de spionaj a Coreii de Sud, uciderea lui Kim Jong-nam  făcea parte dintr-un complot al liderului nord-coreean, Kim Jong-un pentru eliminarea unui frate pe care se pare că nu l-a întâlnit niciodată. 

Kim Jong-nam, 45 sau 46 ani, a avut o viaţă secretă şi călătorea folosind mai multe paşapoarte, cazul celebru fiind cel din 2001, când a utilizat o identitate falsă din Republica Dominicană pentru a intra în Japonia. 

Incidentul a cauzat neplăceri tatălui său şi fost lider nord-coreean, Kim Jong-il şi a dus la exilul său, după care a trăit între Macao, China şi Singapore, cu o anume protecţie asigurată de Beijing. 

În interviurile de presă, Kim Jong-nam afirma că nu are „nici un interes” să preia puterea în Coreea de Nord. Dar, ca frate mai mare avea o revendicare ereditară asupra titlului „mare lider”, un post care a determinat unii experţi să sugereze că existenţa sa l-ar ameninţa pe Kim Jong-un, care a executat în trecut mai mulţi înalţi funcţionari, inclusiv unchiul său, sun acuzaţia de trădare. 

Puţin după ascensiunea fratelui său vitreg la putere, Kim Jong-nam declara ziariştilor japonezi că lumea considera leadershipul lui KimJong-un „o glumă” şi doi ani mai târziu declara la televiziunea niponă Asahi că „se opune personal” transferului ereditar al puterii.

În momentul morţii, Kim călătorea cu un paşaport diplomatic nord-coreean sub numele Kim Chol. Phenianul a negat orice rol în uciderea sa şi nici măcar nu a recunoscut că bărbatul mort era Kim Jong-nam, a sugerat că victima decedase în urma unei crize cardiace şi a condamnat maniera agresivă a Malayesiei în ancheta poliţiei.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă