21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIgor Dodon, interviu pentru TASS: România nu are bani pentru un proiect...

Igor Dodon, interviu pentru TASS: România nu are bani pentru un proiect atât de costisitor precum Unirea

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, într-un interviu acordat agenției de presă ruse TASS, că România nu are bani pentru un proiect atât de costisitor precum unirea cu Republica Moldova, informează Agerpres.

Igor Dodon mai susţine că, în discuțiile sale cu reprezentanți americani, a remarcat faptul că aceștia privesc Chișinăul prin ochii României vecine, unde se ascund planurile de unire.

La remarca reporterului TASS că aceste planuri sunt intens discutate și în Republica Moldova, Dodon a pus aceasta pe seama agitației dinaintea alegerilor.

"În realitate, România nu are bani pentru un proiect atât de costisitor precum Unirea. Nici noi nu îi avem. Împotriva unirii, după cum relevă sondajele, se pronunță circa 80% dintre cetățenii noștri. În plus, există problema Transnistriei și a Găgăuziei, care în acest caz vor obține dreptul la autodeterminare. Nu cred că SUA și UE vor dori să plătească pentru unificarea celor două țări, ceea ce amenință să destabilizeze situația în regiune, prin apariția de noi probleme ș noi cheltuieli', a explicat Igor Dodon.

Reporterul TASS a insistat cu privire la problema unirii, remarcând că în Republica Moldova activează partide ale "unioniștilor" ce pledează în mod deschis pentru unirea cu România, iar fostul președinte român Traian Băsescu a devenit recent președinte de onoare al unuia dintre acestea — Partidul Unității Naționale.

"Se face cu acordul tacit al majorității de guvernământ. Lansându-i pe unioniști în spațiul politic, aceasta (majoritatea de guvernare) dorește ca înaintea alegerilor să distrugă oponenții din partidele de dreapta, pe care mizează Washingtonul și Bruxellesul', a răspuns Dodon. " Eu i-am retras cetățenia Republicii Moldova lui Băsescu și am inițiat amendamente la legislația care interzice partidele ce se pronunță pentru lichidarea țării", a adăugat el.

În continuare, corespondentul TASS i-a replicat că președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a prezentat scuze autorităților României pentru declarațiile sale "antiromânești".

"Candu a prezentat scuze șefilor săi, căci el nu ascunde că are cetățenie română", a spus Dodon, adăugând că "nu a fost niciodată împotriva României, unde trăiesc prietenii și frații noștri, dar că este împotriva lichidării statului moldovenesc".

În același timp, Igor Dodon a promis să-i pedepsească pe membrii Curții Constituționale de la Chișinău care au permis schimbarea denumirii limbii de stat în Constituția Republicii Moldova din limba moldovenească în cea română, menționează un comunicat emis marți de serviciul său de presă, citat de TASS.

"Unii politicieni de pe flancul drept, precum și o parte din judecătorii Curții Constituționale se comportă ca mercenari plătiți din străinătate care urmăresc aducerea Legii Fundamentale a țării în conformitate cu proiectul unionist pentru lichidarea ulterioară a statalității moldovenești", se afirmă în același comunicat.

"Denumirea de limbă moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricei culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească", scrie președintele Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Magistrații au decis că proiectul de lege inițiat de 35 de deputați liberal-democrați vine să implementeze hotărârea Curții Constituționale de acum patru ani prin care limba română a fost declarată limbă de stat a Republicii Moldova.

Conform Agora.md, după avizul CC, proiectul urmează să ajungă din nou în plenul parlamentului pentru a fi votat, deoarece pentru ca limba română să devină limbă de stat în Constituție va fi nevoie de votul a 67 de deputați.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă