13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialHashtag-ul #MacronLeaks revine. Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron denunță un...

Hashtag-ul #MacronLeaks revine. Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron denunță un atac cibernetic

Echipa de campanie a favoritului la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a reclamat că a fost ţinta unui atac cibernetic de proporţii, în urma căruia au fost publicate online numeroase e-mailuri din campanie, cu o zi şi jumătate înainte ca alegătorii să meargă la urne.

Până la 9 GB de date au fost publicate online pe un pofil numit EMLEAKS, pe Pastebean, un site care permite distribuirea anonimă de documente.

Deocamdată nu este clar cine este responsabil pentru publicarea datelor şi nici dacă acestea sunt reale. Mişcarea politică a lui Macron, En Marche !, a confirmat atacul cibernetic. “Mişcarea En Marche! a fost victima unui atac informatic masiv, coordonat, în această seară (vineri – n.red.), care a permis difuzarea pe reţelele de socializare a mai multor informaţii interne”, se arată în comunicatul dat publicității de En Marche!.

Potrivit En Marche!, documentele arată numai funcţionarea normală a campaniei prezidenţiale, însă actele autentice au fost amestecate pe reţelele de socializare cu unele false, pentru a răspândi “îndoiala şi dezinformarea”. Potrivit unui cercetător în securitate informatică de la Digital Forensic Research Lab (centrul de reflecţie al Consililui Atlantic) Ben Nimmo, analizele iniţială sugerează că un grup din SUA, de activişti de alternativă-dreapta, s-a aflat în spatele eforturilor iniţiale de răspândire a documentelor pe reţelele de socializare. Ulterior, acestea au fost preluate şi promovate de susţinători ai candidatei Marine Le Pen.

Hashtagul #MacronLeaks a fost distribuit prima dată de Jack Posobiec, un activist pro-Trump al cărui profil de Twitter îl identifică drept redactorul şef al site-ului de extremă-dreapta Rebel TV. Un oficial din Ministerul de Interne a refuzat să comenteze, invocând normele franceze care interzic orice comentariu care ar putea influenţa alegerile în ultima zi.

Comisia Electorală prezidenţială a anunţat într-un comunicat că va avea o reuniune sâmbătă pentru a discuta subiectul. Comisia a îndemnat presa să aibă grijă în publicarea detaliilor din e-mailuri, ţinând cont că s-a încheiat campania electorală.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă