Hariri nu mai pleacă din funcția de premier al Libanului. A scăpat din Arabia Saudită, în urma unei „povești” de milioane de dolari

Premierul libanez demisionar Saad Hariri a apărut, ieri, în mod oficial, în țară, pentru prima dată după ce și-a dat bizara demisie, de la 4 noiembrie, în timp ce se afla la Riad, Arabia Saudită.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2017 - 21:59

Premierul libanez demisionar Saad Hariri a apărut, ieri, în mod oficial, în țară, pentru prima dată după ce și-a dat bizara demisie, de la 4 noiembrie, în timp ce se afla la Riad, Arabia Saudită.

Acesta a fost prezent la parada militară organizată cu ocazia Zilei Independenței Libanului, ocazie cu care a anunțat că și-a amânat demisia la cererea președintelui țării, Michel Aoun, în vederea mai multor consultări. 

Intervenția Franței

Miercuri, Hariri a avut prima sa întâlnire cu președintele libanez, Michel Aoun, care a acuzat Arabia Saudită că l-a sechestrat pe premier și l-a obligat să-și dea demisia, neacceptând demisia acestuia de la Riad. În motivarea deciziei de a demisiona, anunțată în Arabia Saudită, Hariri a motivat un complot de asasinare a lui, pus la cale de gruparea teroristă Hezbollah, brațul armat al formațiunii politice.  Mișcarea șiită libaneză Hezbollah este în centrul criticilor Arabiei Saudite, ca braț armat al Teheranului, pentru a-și extinde influența în țările arabe, Iranul fiind deja prezent în Siria, Irak, Yemen. La o întrunire de urgență a Ligii Arabe la Cairo, la cererea Arabiei Saudite, Saad Hariri trebuia să depună mărturie că formațiunea Hezbollah, care domină Guvernul libanez, este implicată militar în multe țări arabe sunite, în beneficiul Iranului, care îi este sponsor. Însă, la intervenția personală a președintelui francez, Emmanuel Macron, care s-a dus neanunțat la Riad pentru a dicuta cu prințul moștenitor Muhammad bin Salman și cu Saad Hariri, acesta nu s-a mai prezentat la întrunirea Ligii, fiind invitat la Paris, împreună cu familia. Mai puțin doi dintre copii, care rămăseseră la Riad. Franța a insistat ca Hariri să se întoarcă în Liban pentru a clarifica dacă își menține sau nu demisia. De la Paris, Hariri s-a dus la Cairo, unde a discutat cu președintele Abdel Fattah al-Sisi, apoi s-a întors la 
Beirut.

„Libanul nu se va supune niciunei opinii, niciunui sfat sau decizii care duce la o dispută internă și cei care doresc binele Libanului îl vor ajuta să-și consolideze unitatea, deoarece aceasta este supapa sa de securitate”, a declarat președintele Aoun, referindu-se la tentativa Arabiei Saudite de a limita acțiunile formațiunii Hezbollah și de a provoca disensiuni cu Iranul. 

Averea lui Hariri în Arabia Saudită

Prezența Hezbollah pe diferite fronturi, în Siria, Irak, Yemen, a fost reclamată și de SUA, unde gruparea este pe lista organizațiilor teroriste, și de Israel, Arabia Saudită alăturându-se celor două mari puteri. Rusia, care trebuia să garanteze Israelului și SUA că Hezbollah se va retrage din Siria, susține că organizația are dreptul să fie acolo, chemată de „regimul legitim” al lui Assad, așa cum sunt prezente și forțele rusești, și cele iraniene. Israelul și-a rezervat dreptul de a bombarda trupele Hezbollah, în interesul securității naționale, iar Arabia Saudită a încercat să formeze o uniune a țărilor arabe împotriva organizației și a sponsorului acesteia, Iran. 
Premierul libanez Saad Hariri a fost chemat la Riad, după ce partenerul acestuia de afaceri, prințul Abdul Aziz bin Fahd, a fost reținut la Ritz Carlton, în campania anticorupție a prințului moștenitor,  Muhammad bin Salman. Acesta a anunțat că va confisca averile ilicite ale celor arestați și ale partenerilor acestora de afaceri, ceea ce implica și averea premierului libanez, a cărui familie se află în Arabia Saudită. Tatăl lui Saad, Rafik, premier al Libanului, asasinat în 2005, a fondat ramura saudită a companiei franceze de construcții Oger în 1969. Un an mai târziu a înființat compania Saudi Oger Ltd. care a devenit cea mai mare din regat, având afaceri de milioane de dolari cu membrii casei regale, dintre care cel mai proeminent este prințul Abdul Aziz bin Fahd. Reținut la Riad, Saad Hariri a trebuit să-și dea demisia, urmând să fie folosit și ca martor la întrunirea Ligii Arabe, dar Franța a negociat „o compensație” din averea premierului libanez la trezoreria coroanei saudite, obținând libertate de mișcare pentru acesta.  
 


Premierul libanez a lipsit din țară, fără explicație, aproape 20 de zile

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...