11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAnalistul politico-militar Hari Bucur Marcu explică, pentru România liberă, de ce atacă...

Analistul politico-militar Hari Bucur Marcu explică, pentru România liberă, de ce atacă teroriștii săli de spectacole: Este un război psihologic

Atacul împotriva sălii de concert de la Manchester arată că gruparea ISIS "poartă un război psihologic dus cu armele terorismului", a explicat, pentru România Liberă, analistul politico-militar Hari Bucur Marcu.

"Teroriștii obișnuiau să comită atacuri care să demonstreze capacitatea lor de organizare, de luptă cu autoritățile. La Manchester au fost vizați copii, cei care, de obicei, nu se califică drept ținte. Aici nu au contat în mod special victimele, ci să demonstreze că societatea occidentală nu oferă siguranță propriilor cetățeni și să producă o reacție a autorităților și a opiniei publice după atentat", explică Hari Bucur Marcu.

În opinia acestuia, teroriștii islamiști știu că occidentalii îi confundă, de obicei, cu întreaga lume musulmană. Din acest motiv, acțiunile teroriștilor ISIS urmăresc să producă o reacție generală anti – Islam, care să ducă la un război.


Citește și: Cine este autorul atentatului de la Manchester: Un lup singuratic, care a folosit un dispozitiv improvizat. Autoritățile britanice au informații despre identitatea lui

Premierul britanic Theresa May a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că atacatorul a fost ucis, iar Poliția are informații despre identitatea acestuia. Pe de altă parte, ea a precizat că autoritățile investighează dacă suspectul a acționat singur sau dacă a avut complici.


“Este o formă de război psihologic dus cu armele terorismului”, subliniază Hari Bucur Marcu.

Simpatizanți ai grupării jihadiste Statul Islamic au sărbătorit, marţi, pe reţele de socializare, explozia care a avut loc la concertul Arianei Grande de pe Manchester Arena.

Potrivit Reuters, o serie de conturi de Twitter afiliate grupării Stat Islamic au folosit hashtaguri cu privire la explozia care a cauzat moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59. Astfel, unii au sărbătorit tragedia, în timp ce alții au îndemnat la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone.


Citește și: GALERIE FOTO.Ce scrie presa din Marea Britanie despre atacul de la Manchester: Teroare la un concert pentru adolescenți

Conform celui mai proaspăt bilanț , 22 de oameni, între care și copii, și-au pierdut viața, în vreme ce alte 59 de persoane au fost rănite, într-un atac la Manchester Arena, în timpul unui concert al artistei Ariana Grande.


 

„Se pare că bombele forţelor aeriene britanice împotriva copiilor din Mosul şi Rakka tocmai au ajuns înapoi la #Manchester", a scris un utilizator, Abdul Haqq, pe Twitter.

Alții au postat mesaje în care încurajează la atentate „solitare” în Occident. De exemplu, un alt internaut a afirmat că speră că Statul Islamic a comis atacul: „Noi sperăm ca cel care l-a comis să fie unul dintre soldaţii califatului”, a scris acesta.

De asemenea, pe Internet au fost postate bannere care susțin că atacul de la Manchester este o continuare a celor de la Bruxelles şi Paris.


Zeci de persoane au căzut victime, în ultimii doi ani, în atentate care au vizat săli de concert și cluburi. Cel mai recent a avut loc, luni seara, la Manchester, la un concert al artistei americane Ariana Grande. 

La 31 decembrie 2016, un individ înarmat cu o pușcă de asalt a deschis focul, la întâmplare, în clubul Reina din Istanbul, în noaptea de Anul Nou. Astfel, din cele aproximativ 800 de persoane care se aflau în clădire, 39 au fost ucise, între care cel puțin 20 de străini, și alte 65 au fost rănite. Două zile mai târziu, atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

La 12 iunie 2016, un american de origine afgană, echipat cu o armă de asalt și un pistol, a deschis focul și a luat ostatici în clubul Pulse, frecventat de membri ai comunității LGBT, din Orlando. În urma atacului, 49 de persoane au murit și alte 60 au fost rănite. Autorul masacrului, Omar Mateen, care jurase credință Statului Islamic, a fost lichidat de forțele de ordine, la capătul a trei ore de negocieri rămase fără rezultat. Organizația jihadistă a revendicat și acest atac.

La 13 noiembrie 2015, un comando jihadist format din trei bărbați purtând centuri explozive au intrat în în sala de spectacole Bataclan din Paris, în plin concert al trupei rock americane „Eagles of Death Metal”. În urma atacului, 90 de persoane au murit. O parte dintre victime au căzut pe trotuar, după care atacatorii au început să îi omoare pe spectatorii aflați în sală. Un prim atacator a fost lichidat de un polițist, iar ceilalți doi s-au salvat în timpul asaltului forțelor de ordine.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă