19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHackerii din Coreea de Nord fură anual un miliard de dolari

Hackerii din Coreea de Nord fură anual un miliard de dolari

SUA şi alte state occidentale încearcă identificarea persoanei din echipa lui Kim Jong-un care super-vizează operaţiunile cibernetice speciale.

Când piraţii cibernetici nord-coreeni au încercat, anul trecut, să fure un miliard de dolari din Rezerva Federală din New York, ceea ce i-a împiedicat a fost doar o eroare de ortografie.

Ei erau pe cale să fure dintr-un cont al Băncii Centrale a Bangladesh-ului, când angajaţii au fost alertați de o cerere de retragere ce avea prost ortografiat cuvântul „foundation“. Oricum, oamenii lui Kim Jong-un au reuşit să scoată ilegal 81 milioane dolari.

Efective

Armata nord-coreeană are peste 6.000 de hackeri care îşi îmbunătăţesc metodele, arată responsabili ai serviciilor secrete americane şi britanice care au respins astfel de atacuri cibernetice.

În pofida atenţiei acordate progresului realizat de Phenian în dezvoltarea unei arme nucleare capabile să lovească SUA, nord-coreenii au dezvoltat în secret un program cibernetic prin care fură sute de milioane de dolari, capabil să de-clanşeze ravagii globale, scrie media americană.

Pentru testele cu arme, Coreea de Nord a fost supusă sancţiunilor internaţio-nale, dar atacurile cibernetice nu au fost respinse sau pedepsite, iar regimul utilizează deja capacităţile de piratare pentru a ataca adversarii săi occiden-tali. Multă vreme experţii au refuzat să recunoască potenţialul cibernetic al nord-coreenilor, pentru ca acum să admită că pirateria este o armă aproape perfectă pentru un stat izolat, care nu are ce pierde. Consilierii lui Kim susţin că nimeni nu va răspunde unui atac cibernetic cu un atac militar, de teama unei escalade catastrofale între cele două Corei.

Instrument de putere

Războiul cibernetic este un instrument de putere pentru ei, are un cost redus, este asimetric şi are un grad de anonimat şi de discreţie, a declarat Chris Inglis, fost director adjunct în Agenţia de Securitate Naţională, în prezent profesor la Academia Navală a SUA.

În plus, adaugă el, „poate pune în pericol un număr mare de infrastructuri de stat şi infrastructuri din sectorul privat. Este o sursă de venituri“. Altădată, Coreea de Nord falsifica bancnote de 100 de dolari pentru a obţine lichidităţi solide. Astăzi, responsabili ai serviciilor secrete occidentale estimează că acest stat adună sute de milioane de dolari pe an din răscumpărări cerute prin piratarea computerelor, din deturnări de conturi bancare, din furtul jocurilor video în linie şi, mai recent, din schimburile de bitcoin sud-coreeni. Aceste „surse“ pot aduce anual Nordului un miliard de dolari, o treime din valoarea exporturilor ţării.

Pentru că infrastructura ţării este primitivă, echipele de hackeri nord-coreeni au fost dispersate în exterior, bazându-se în principal pe infrastructura de internet a Chinei. În 2011, când Kim Jong-un i-a succedat tatălui său, a extins misiunile cibernetice dincolo de o simplă armă de război, concentrându-se asupra furtului, hărţuirii şi reglărilor de conturi politice. „Războiul cibernetic, la fel ca arma nucleară şi rachetele, este o sabie care garantează capacitatea militarilor noştri de a lovi neîncetat“, a declarat Kim Jong-un.  

Iranul i-a pregătit pe piraţii cibernetici nord-coreeni

Decenii la rând, Iranul şi Coreea de Nord au împărtăşit tehnologiile și rachetele, iar agenţiile secrete americane au căutat îndelung dovezi ale cooperării secrete în domeniul nuclear. În domeniul cibernetic, iranienii i-au învăţat pe nord-coreeni ceva important: când înfruntă un inamic ce are conectate la internet băncile, sistemele comerciale, conductele petroliere, barajele, spitalele şi oraşe întregi, posibilităţile de a provoca pagube sunt infinite.

În 2015, a fost un atac cibernetic în Filipine, apoi contra băncii Tien Phong din Vietnam şi cel asupra Băncii Centrale a Bangladesh-ului. Cercetătorii Symantec au declarat că era prima oară când un stat utiliza un atac cibernetic nu pentru spionaj, ci pentru finanţarea operaţiunilor ţării.

Acum, atacurile sunt din ce în ce mai viclene. Băncile centrale din Brazilia, Chile, Estonia, Mexic, Venezuela şi chiar bănci mari occidentale, precum Bank of America, au fost atacate. Recent, piraţii nord-coreeni au schimbat din nou tactica şi amprentele lor au fost depistate într-o serie de atacuri asupra schimburilor cripto-monedelor în Coreea de Sud.

Schimburile bitcoin-dolari reprezintă sute de milioane de dolari pe zi, oferind Phenianului o sursă pentru noi fonduri. „WannaCry“ a fost un atac recent la nivel mondial, prin care hackerii paralizau un computer şi apoi cereau răscumpărare în schimbul deblocării lui şi a datelor conţinute.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo, a declarat că SUA caută să obţină un „portret“ mai bun al conducerii din jurul lui Kim Jong-un, pentru a determina cine supervizează atacurile cibernetice, operaţiunile speciale fiind încă un mister. Problema este de a afla dacă Kim, temându-se că programul său nuclear ar putea deveni o ţintă, se concentrează asupra modului prin care poate bloca SUA fără a le lovi cu o rachetă.

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă