13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul Serbiei acuză Tribunalul Penal Internațional că face justiție selectivă

Guvernul Serbiei acuză Tribunalul Penal Internațional că face justiție selectivă

Guvernul sârb a deplâns, vineri, aplicarea unei “justiţii selective” de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), care l-a condamnat pe fostul şef politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime contra umanităţii şi crime de război în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995), informează Agerpres.

“Orice justiţie care duce la condamnarea unui singur popor pentru crime care au fost comise de către toţi (toate părţile implicate în conflict – n.r.) este selectivă”, a declarat ministrul sârb al Justiţiei, Nikola Selakovic, citind în faţa presei un comunicat al guvernului. 

Belgradul apreciază, de o manieră generală, că TPIY a condamnat crimele comise de sârbi, dar nu a făcut justiţie pentru crimele contra sârbilor comise de ceilalţi participanţi la conflictele care au sfâşiat fosta Yugoslavie în anii ’90. 

Belgradul resimte “un gust amar” după “numeroşii ani de muncă” a TPIY, a constatat ministrul, citat de AFP, care notează că acesta s-a exprimat după o reuniune extraordinară a guvernului condus de Aleksandar Vucic, consacrată verdictului pronunţat joi în cazul lui Radovan Karadzic. 

“Nu permitem nimănui să folosească acest verdict ca un pretext pentru a ne arăta cu degetul”, a continuat oficialul sârb. 

“Poporul nostru a ştiut să recunoască victimele altora (popoare) şi să le omagieze de o manieră demnă, dar nimeni altcineva din regiune n-a fost în măsură să facă la fel când a fost vorba de victimele sârbe”, a adăugat Selakovic. 

Şeful guvernului sârb, care, contrar obiceiului său, nu s-a adresat presei vineri, i-a atenţionat joi pe “toţi cei” care ar fi tentaţi să repună în discuţie existenţa entităţii sârbe în Bosnia după anunţarea verdictului în cazul lui Radovan Karadzic. 

În virtutea acordului de la Dayton, care a pus capăt conflictului, Bosnia a fost divizată în două entităţi, una sârbă şi o alta croato-musulmană, semi-independente, legate prin slabe instituţii centrale. 

Radovan Karadzic a fost condamnat joi de TPIY la 40 de ani de detenţie pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului militar din Bosnia, verdict istoric dat la peste 20 de ani după evenimente.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă