27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul de la Bagdad refuză independența kurzilor din Irak, susținând că rezultatul...

Guvernul de la Bagdad refuză independența kurzilor din Irak, susținând că rezultatul referendumului nu are caracter obligatoriu. Kurzii sunt somați să predea controlul aeroporturilor

UPDATE 08,40: Guvernul de la Bagdad a dat un termen de 72 de ore regiunii autonome Kurdistan ca să predea guvernului federal controlul asupra aeroporturilor din acea zonă, a anunțat marți premierul irakian Haider Al-Abadi, precizând că respectivul ultimatum a fost dat în cursul zilei de luni, relatează AFP citată de Agerpres.

"Guvernul a decis să interzică zborurile internaționale spre și din Kurdistan dacă în trei zile aeroporturile nu vor fi predate guvernului central", a declarat premierul irakian în cadrul unei conferințe de presă, menționând că, în cazul nerespectării ultimatumului, restricția va pusă în aplicare începând de vineri.

Două aeroporturi operează în Kurdistan, în cele două mari orașe din regiune — Erbil și Suleimaniyeh. În afară de compania națională irakiană, mai multe companii internaționale, între care iraniană, turcă, iordaniană și germană, asigură legături regulate.


Guvernul de la Bagdad a exclus, marţi, posibilitatea acordării independenței pentru regiunea kurdă din nordul Irakului, la o zi după ce kurzii au participat la un referendum pentru declararea independenţei, informează miercuri Reuters citată de Mediafax.

Rezultatele preliminare ale referendumului organizat de Guvernul regional al kurzilor scot în evidenţă faptul că peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au pronunţat în favoarea independenţei. Rata de participare a fost de aproximativ 72%, iar rezultatele finale urmează să fie făcute publice miercuri.

Mii de kurzi au sărbătorit pe străzile din capitala regiunii kurde, Erbil, după ce au aflat rezultatele preliminare ale referendumului.

Preşedintele Guvernului regional al kurzilor, Masoud Barzani, a afirmat că votul are scopul de a oferi un mandat clar pentru iniţierea negocierilor cu Bagdadul şi cu ţările vecine privind secesiunea paşnică a kurzilor din Irak.

De cealaltă parte, autorităţile irakiene şi-au menţinut opoziţia fermă faţă de independenţa kurzilor.

”Nu suntem pregătiţi să discutăm sau să purtăm un dialog despre rezultatul referendumului deoarece acesta este neconstituţional”, a declarat Haider al-Abadi, prim-ministrul Irakului.

Rezultatul scrutinului nu va conduce în mod automat la obţinerea suveranităţii întrucât referendumul nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţile de la Bagdad, iar statele vecine şi-au semnalat intenţia de a interveni pentru a opri declararea independenţei regiunii.

Departamentul de Stat de la Washington a transmis că SUA sunt "profund dezamăgite" de decizia administraţiei regiunii de a organiza referendumul în pofida opoziţiei internaţionale.

Ţările vecine, Turcia şi Iran, unde locuiesc sute de mii de etnici kurzi, dar şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...
Ultima oră
Pe aceeași temă