8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul britanic a aprobat construirea unui tunel rutier la Stonehenge, în ciuda...

Guvernul britanic a aprobat construirea unui tunel rutier la Stonehenge, în ciuda protestelor societății civile

Proiectul de construire a unui tunel rutier în apropiere de faimosul sit din Epoca de Piatră Stonehenge, situat în sud-vestul Marii Britanii și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost aprobat marți de către guvernul britanic, informează AFP citată de Agerpres.

Menit să decongestioneze o importantă rută est-vest, la un cost de 1,6 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de euro), tunelul — al cărui traseu a fost schimbat de mai multe ori, din cauza protestelor — va avea o lungime de circa trei kilometri.

În pofida modificărilor aduse proiectului, Alianța Stonehenge, un grup de mai multe ONG-uri, susține că tunelul va provoca "daune serioase și ireparabile peisajului arheologic".

"Proiectul trebuie complet regândit, nu doar modificat, deoarece există riscul de a deteriora grav acest peisaj emblematic", explică Kate Fielden de la Campania de protecție a Angliei rurale, o organizație neguvernamentală, membră a Alianței menționate.

Pe de altă parte, alte ONG-uri cunoscute, cum ar fi English Heritage și National Trust, au aprobat planul. "Salutăm traseul modificat și credem că, proiectat și realizat cu maximă atenție, acesta poate aduce o contribuție la patrimoniul mondial și restabili pacea și liniștea peisajului de la Stonehenge", au afirmat aceste ONG-uri într-un comunicat.

Tunelul va înlocui un drum deja existent, care va fi îngropat.

La rândul său, ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling, a subliniat că "deplasările mai rapide, fără blocaje de trafic, și aerul mai curat vor fi benefice populației și creșterii turismului".

Stonehenge a fost construit în etape între circa 3.000 și 2.300 de ani î.e.n, iar pietrele sale, care formează un ansamblu de cercuri misterioase, atrag mii de oameni în fiecare an la sărbătoarea păgână a solstițiului.

Stonehenge este unul dintre cele mai importante monumente megalitice preistorice datorită dimensiunilor sale, planului său sofisticat și preciziei arhitecturale.

Arheologii au identificat monumente preistorice asemănătoare în zonă, inclusiv un alt cerc de piatră îngropat la 500 de metri adâncime.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă