15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGorbaciov face apel către Trump și Putin să impulsioneze relațiile ruso-americane, așa...

Gorbaciov face apel către Trump și Putin să impulsioneze relațiile ruso-americane, așa cum a făcut-o el cu Reagan

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a lansat un apel către președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, pentru a da un impuls relațiilor bilaterale ruso-americane, la întrevederea de la Hamburg, informează agențiile de presă EFE și RIA Novosti, citate de Agerpres.

„Este necesar acum ca liderii să dea un impuls relațiilor, așa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986", a afirmat fostul președinte al URSS, subliniind că acest efort trebuie să vizeze „întreaga gamă de probleme și nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante".

În același timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin și Trump, în cadrul summitului G20, are loc atât de târziu.

„Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme. S-a pierdut mult timp și acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea", a declarat Gorbaciov, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985.

„La acea vreme, oamenii din propria sa administrație nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Și noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive", a mai spus fostul lider sovietic.

Relațiile între Rusia și SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov inițiase o apropiere de Occident, permițând în același timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.În 1985 și în 1986, Gorbaciov și Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva și Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece.

Întâlnirea dintre cei doi președinți va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfășurare o anchetă cu privire la influența Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump și asupra scrutinului prezidențial din noiembrie 2016.


Citește și:  FOTO + VIDEO. Prima întâlnire între Vladimir Putin și Donald Trump are loc, vineri, la Hamburg. Liderul american comentează pe Twitter: O aștept cu interes. Avem multe de discutat

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump se întâlnesc, vineri, la Hamburg, unde va avea loc summitul G20, grupul țărilor cu cea mai dezvoltată economie.


 

Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă