Germania respinge acuzaţiile lui Trump şi cere un buget al apărării de 2% din PIB pentru NATO şi UE

de Florin Budescu , 19 martie 2017 - stire actualizata la ora 14:57, 19 martie 2017

Guvernul Merkel a respins acuzaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, care susţine că Germania ar datora sume mari pentru apărare Washingtonului şi Alianţei Nord-Atlantice, Berlinul contestând solicitările de alocare a 2% din PIB doar pentru misiuni NATO, argumentând că trebuie inclusă şi UE, informează Mediafax.

Germania "nu are nicio restanţă la NATO", a declarat duminică Ursula von der Leyen, citată de site-ul publicaţiei Der Spiegel. Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că Berlinul ar datora sume mari Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite pentru apărare.
 
"În pofida a ceea ce aţi auzit de la presa de ştiri false, am avut o întrevedere minunată cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Cu toate acestea, Germania datorează sume mari de bani Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite; trebuie plătit mai mult pentru apărarea puternică şi foarte scumpă de care beneficiază Germania", a transmis Donald Trump sâmbătă prin Twitter.
 
Ministrul german al Apărării a contestat cererile Statelor Unite şi NATO de alocare a 2% din PIB apărării, argumentând că acest cuantum bugetar trebuie împărţit între misiunile Alianţei Nord-Atlantice, între structurile de apărare ale Uniunii Europene şi misiunile de pace ale Naţiunilor Unite.
 
"Vrem o distribuire în mod corect a contribuţiilor şi este necesar un concept modern în materie de securitate. Trebuie să includă atât structuri moderne ale NATO, dar şi structuri de apărare ale Uniunii Europene şi contribuţii la misiuni NATO", a spus Ursula von der Leyen.
 
Germania pare să sugereze astfel că va pune accent pe apărarea Uniunii Europene, semnalând o posibilă relaxare în privinţa contribuţiilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
 
În februarie, cancelarul Angela Merkel i-a transmis lui Donald Trump că Statele Unite au putere datorită Alianţei Nord-Atlantice, liderul de la Berlin refuzând creşterea imediată a bugetului apărării. "Eu cred că puterea Statelor Unite creşte şi datorită Alianţei Nord-Atlantice. Alianţa Nord-Atlantică este importantă şi pentru Statele Unite", a afirmat Angela Merkel.
 
Referindu-se la insistenţele în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.

Comentarii

 • shokotanu

  19 martie 2017 16:13

  Intrebare De cine este aparata Germania cu atita ardoare de catre americani? E atacata de Coreea de Nord, de Iran, sau o ataca cumva Franta! Sau, poate Polonia! Tare as vrea sa aud un raspuns.

  raspunde comentariului
  • Nilson

   21 martie 2017 1:22

   de ea insasi ca a distrus omenirea de cateva ori ! Pe de alta parte daca nu erau Americanii cu planul Marshal sa puna Franta, Germania pe picioare erau o ruina. Germania de Vest nu a avut voie sa detina armata pana de curand. RDG era sub tutela rusa iar daca lasau americanii din mana RFG-ul erau rusi toti iar Germania era ca toate tarile comuniste !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design