20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania propune un acord cu Coreea de Nord similar celui cu Iranul

Germania propune un acord cu Coreea de Nord similar celui cu Iranul

Germania salută afirmaţia secretarului stat al SUA, Rex Tillerson, cu privire la iniţierea dialogului cu Phenianul şi susţine că pentru rezolvarea crizei nord-coreene ar fi nevoie de un acord precum cel cu Iranul, a anunţat, duminică, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Germania, unul dintre puţinele state occidentale ce are o ambasadă permanentă în Phenian, a cerut în mod repetat o abordare paşnică pentru rezolvarea tensiunilor din Peninsula Coreea. În plus, mai mulţi oficiali germani au criticat ameninţările transmise de Donald Trump către Phenian.

”Aceasta este direcţia corectă. Sfătuiesc Coreea de Nord să ia în serios această ofertă. Aş vrea să văd un acord precum cel cu Iranul. Dacă SUA ar renunţa la acordul cu Iranul, asta ar submina credibilitatea SUA în faţa Coreei de Nord”, a afirmat Gabriel, făcând referire la declaraţiile făcute de Rex Tillerson cu o zi mai devreme.

Sâmbătă, Rex Tillerson a afirmat că Washingtonul are mai multe canale de comunicare cu Phenianul, adăugând că SUA vor urmări dacă nord-coreeni sunt interesaţi să înceapă discuţiile pe marginea programului nuclear.

În 2015, Teheranul a fost de acord să-şi asume anumite restricţii asupra programului său nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor economice impuse Iranului, ce au afectat grav economia acestui stat. Însă, preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat recent că acordul nuclear cu Iranul este ”o ruşine” pentru Washington şi a adăugat că va analiza opţiunea renunţării la acord.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă