13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania a deschis o anchetă în privinţa unui fost gardian de la...

Germania a deschis o anchetă în privinţa unui fost gardian de la Auschwitz

Autorităţile germane au lansat o anchetă pentru crime de război în cazul unui bărbat de 87 de ani, acuzat că a fost gardian SS la lagărul de exterminare de la Auschwitz, după ce justiţia americană nu a reuşit să-i retragă cetăţenia americană şi nici să-l deporteze, informează b1.ro.

Johann “Hans” Breyer, un meşteşugar pensionat din Philadelphia, recunoaşte că a fost gardian la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a povestit însă pentru Associated Press că a fost trimis de pază în afara lagărului şi că nu a avut efectiv de-a face cu uciderea celor aproximativ 1,5 milioane de evrei, citează The Guardian.

“Nu am ucis pe nimeni, nu am violat pe nimeni, iar aici (nr. în SUA) nu am luat nici măcar o amendă de când mă ştiu. Nu am făcut nimic rău”, a declarat Breyer. Acesta susţine că ştia ce se întâmplă în lagăr, dar că nu a fost martor la astfel de evenimente. “Puteam să vedem doar la exterior, dincoace de porţi”, a completat bărbatul.

Biroul special german care investighează crimele de război naziste a recomandat procurorilor americani să-l acuze şi să-l extrădeze în Germania pentru a fi judecat. Acuzaţia care i se aduce acestuia: implicare în uciderea a cel puţin 344.000 de evrei la lagărul Auschwitz-Birkenau.

Cazul lui Hans este similar cu cel al unui mecanic din Ohio, Sua, care a murit în luna martie a acestui an, încercând să se apere de acuzaţia de complice la moartea evreilor de la lagărul Sobibor din Polonia.

Citeşte şi:

O poveste incredibilă despre canibalism, foamete şi Transnistria

Cinci mituri despre Holocaust

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă