Geneva: o nouă rundă de negocieri de pace în Siria

de Carla Popa , 09 martie 2016 - stire actualizata la ora 18:24, 09 martie 2016
Geneva: o nouă rundă de negocieri de pace în Siria

O nouă rundă de discuţii menite să pună capăt conflictului din Siria va avea loc la Geneva în intervalul 14-24 martie, sub egida ONU, a anunţat miercuri emisarul special pentru Siria, Staffan de Mistura, transmite AFP, citată de Agerpres

'Delegaţiile vor sosi în cursul zilelor următoare, iar discuţiile vor începe luni (14 martie) şi nu se vor întinde mai târziu de 24 martie', a declarat diplomatul suedez. 'Va exista o pauză între o săptămână şi 10 zile, iar discuţiile se vor relua ulterior', a adăugat oficialul ONU. 

O precedentă rundă de negocieri organizată la Geneva în februarie a luat sfârşit brusc din cauza intensificării loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria. Ulterior, un acord de încetare a ostilităţilor a fost negociat între Washington şi Moscova, armistiţiul instaurat la 27 februarie părând să fie în general respectat, în pofida unor incidente. 

Regimul de la Damasc a anunţat deja că va trimite o delegaţie la Geneva, în timp ce opoziţia, care consideră prioritară instalarea unei autorităţi de tranziţie fără un rol pentru preşedintele Bashar al-Assad, nu a luat încă o decizie fermă cu privire la prezenţa sa în negocieri. 

Coordonatorul general al Înaltului Comitet de Negocieri (HCN, care reuneşte cele mai importante grupări ale opoziţiei şi rebelilor sirieni), Riad Hijab, a declarat că acesta va trimite iniţial o mică delegaţie la Geneva pentru a se întâlni cu grupul de lucru ('task force') care supraveghează armistiţiul. 

O reuniunea a acestui grup de lucru, coprezidată de SUA şi Rusia, este prevăzută pentru miercuri după-amiază la Geneva. Un alt grup de lucru, creat de Washington şi Moscova pentru a organiza împreună cu ONU distribuirea de ajutoare în oraşele asediate din Siria, s-a întrunit în cursul dimineţii.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design