19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGeneralul Joe Dunford: Relațiile dintre Statele Unite și Coreea de Nord sunt...

Generalul Joe Dunford: Relațiile dintre Statele Unite și Coreea de Nord sunt tensionate

Şeful statului-major american, generalul Joe Dunford, a declarat marţi că relațiile dintre Statele Unite și Coreea de Nord sunt tensionate în prezent, dar această atmosferă "încărcată" rămâne mai mult politică decât militară. 

"Spațiul politic este clar foarte încărcat la ora actuală, dar nu am constatat nicio schimbare în poziția forțelor nord-coreene",a declarat el în cursul unei audieri în fața Comisiei senatoriale pentru forțele armate.

"Observăm totul cu multă atenție", a subliniat generalul Dunford, întrebat de senatorul republican John McCain despre tensiunile cu regimul de la Phenian. "Ținând cont de schimbul de declarații dintre cei liderii celor două țări, ținând cont de operațiunea noastră aeriană de pe țărmul nord-coreean și ținând cont de răspunsul de ieri (luni) care putea provoca o reacție a nord-coreenilor", a adăugat generalul, potrivit Agerpres.

Președintele american, Donald Trump, a amenințat săptămâna trecută în fața Adunării Generale a ONU că va "distruge complet" Coreea de Nord. El a mai spus că Kim Jong-Un este un "om-rachetă" îmbarcat "într-o misiune sinucigașă pentru el și pentru regimul său". La rândul lui, Kim Jong-Un s-a lansat într-un atac personal la adresa președintelui american, acuzat că este "un senil deranjat mintal".

Tensiunile au atins un nou maxim luni, când Phenianul a acuzat Washingtonul că i-a "declarat război".

Temerile unei confruntări accidentale — în timp ce nervozitatea se face simțită — sunt cu atât mai puternice, mai ales în Asia, cu cât, pentru a demonstra că dispun de opțiuni militare în fața ambițiilor nucleare ale Phenianului, Statele Unite au trimis la sfârșitul săptămânii trecute bombardiere strategice în apropierea coastelor nord-coreene. Phenianul a avertizat că pe viitor le va doborî.

"Ne-am poziționat forțele pentru a răspunde la o eventuală provocare sau conflict", a răspuns generalul Dunford. "De asemenea, am luat măsurile corespunzătoare pentru a ne proteja aliații — sud-coreenii, japonezii—, forțele noastre, precum și pe cetățenii americani din regiune. Nu am constat însă activitatea militară ce ar reflecta atmosfera politică încărcată pe care o descrieți", a subliniat șeful statului-major american.

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă