Gazprom nu acceptă schema de restructurare a datoriei pentru gaz, propusă de Chișinău

de Alex Mihăilescu , 13 februarie 2017 - stire actualizata la ora 15:57, 13 februarie 2017
Gazprom nu acceptă schema de restructurare a datoriei pentru gaz, propusă de Chișinău

Compania Gazprom nu a acceptat schema de restructurare a datoriei de 6,5 miliarde de dolari propusă de autoritățile de la Chișinău și care presupunea transferarea unei foarte mari datorii pe seama administrației de la Tiraspol, potrivit Agerpres.

Experți citați de o publicație din Moscova spune că Rusia n-ar mai spera să recupereze acești bani și ar vrea sp mențină, prin intermediul lor, o pârghie de influneță asupra Chișinăului.

Partea leului, de 5,8 miliarde de dolari din datoria pentru gaze, îi revine de fapt regiunii transnistrene, unde gazele sunt livrate practic gratuit, de la sfârșitul anului 1992. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoria este înregistrată pe numele societății ruso-moldovenești MoldovaGaz, care livrează gaze și pe malul stâng, și pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant.

Publicația amintește că Dodon s-a întâlnit cu Vladimir Putin și au discutat despre datoriile regiunii transnistriene și asumarea lor de către Republica Moldova.

"Avem anumite idei cum să ieșim din această situație. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa șase miliarde de dolari. Trebuie să înțelegem că toată această datorie — de peste 6,5 miliarde de dolari — este datoria totală a Moldovei", a declarat Igor Dodon la Moscova.

Săptămâna trecută, în cadrul unor negocieri pe care le-a avut cu adjunctul președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom, Valeri Golubev, premierul moldovean Pavel Filip a făcut o schemă de restructurare a datoriei pentru gazele rusești. Conform propunerilor sale, Republica Moldova ar fi gata să achite o parte din datoria sa prin intermediul unor active ce ar fi transmise MoldovaGaz, iar datoria transnistrenilor ar urma să fie transferată întâi pe seama întreprinderii Tiraspoltransgaz, iar apoi pe seama administrației de la Tiraspol.

MoldovaGaz și Tiraspoltransgaz asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârșitul lui 2016 Gazprom și MoldovaGaz au prelungit contractul de tranzit și livrare a gazelor până la sfârșitul lui 2019, a precizat el.

Potrivit lui Veaceslav Mișcenko, de la Argus Media, din punct de vedere economic problema acestei datorii nu are soluție, deoarece economia regiunii transnistrene este prea mică. Așadar, aceasta ar putea fi rezolvată numai în plan politic.

 

Comentarii

  • centrix

    14 februarie 2017 6:48

    INca o proba a samavolniciei rusesti, care stabileste ca la puscaria comunista cu fenomenul Pitesti ca cei batuti si umiliti sa plateasca ei armele umilirii sau schiar sa linga teava pustii care i-a impuscat. Sa plateasca romanii basarabeni gazul ars de separatistii rusi, cei care nici nu accepta legislatia Chisinaului, asta este culmea netrebniciei, ca cei nerecunoscuti ca proprietari sa plateasca datoriile ocupantilor fara drept.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design