19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialREPORTAJ FOTO. Memorialul 11 septembrie: O călătorie emoționantă înapoi în timpul celui...

REPORTAJ FOTO. Memorialul 11 septembrie: O călătorie emoționantă înapoi în timpul celui mai grav atentat din istoria SUA

La 14 ani de la atentatele care au făcut mii de victime şi au şocat lumea întreagă, World Trade Center este aproape în întregime reconstruit. Freedom Tower, o clădire mai înaltă şi mai puternică ca Turnurile Gemene domină centrul mondial de comerţ, însă piesa de rezistenţă rămâne memorialul ridicat în amintirea celor care au murit în atacurile de la 11 septembrie 2011.

Când ajungi prima dată în perimetrul World Trade Center observi că atmosfera este diferită faţă de restul New York-ului. Este mai linişte. Atât de linişte, încât auzi foarte clar cum susură apa din cele două bazine de marmură neagră, construite pe locul unde odată tronau Turnurile Gemene. Pe marginea bazinelor, sunt trecute numele celor 2.606 oameni care au murit în atac.

Odată ce intri în memorial, primul lucru pe care îţi cade privirea este peretele format din plăci mici pictate în nuanţe diferite de albastru. Mai mulţi artişti au întrebat supravieţuitorii atacului cum arăta cerul în acea zi şi astfel, a luat naştere acest zid. În mijloc, este inscripționat mesajul „nicio zi nu te va şterge din memoria timpului”.

Ceea ce este cu adevărat impresionant la acest memorial este faptul că fiecare lucru de acolo are o poveste. Fiecare lucru care a putut fi salvat reprezintă o piesă din puzzle-ul care reconstruieşte acea zi. De la „scara supravieţuitorilor”, singura scară din Turnuri care nu s-a frânt,  la ultima fereastră care nu s-a spart. Autorităţile americane au conservat absolut totul în starea în care era după atentat.

Memorialul este format din mai multe părţi. În prima parte sunt bucăţi din fostele clădiri, precum „scara supravieţuitorilor” şi ultima fereastră, ambulanţa care a ajuns prima la faţa locului şi al cărui echipaj a pierit, motorul liftului al unuia dintre Turnuri, bucăţi de zid din fosta clădire şi ultima coloană din cele Turnuri care a fost umplută cu mesaje pentru victime.

În cea de-a doua parte a memorialului sunt redate, cronologic, evenimentele care au precedat atentatele de la 11 septembrie, dar şi evenimentele din acea zi. Aici nu fotografiile sunt cele care şochează cel mai mult vizitatorul, ci înregistrările audio puse la dispoziţia acestuia. Astfel, pot fi ascultate mesajele oamenilor din zborul 93, care a fost deturnat de pasageri şi s-a prăbuşit într-un câmp, care au realizat ce li se întâmplă şi au sunat acasă pentru a-şi lua rămas bun. Tot aici pot fi auziţi teroriştii când au luat legătura cu Turnul de Control. De asemenea, poate cea mai tristă înregistrare audio este cea când li s-a spus oamenilor din Turnul din sud că se pot întoarce în clădire, după ce începuse evacuarea, deoarece nu mai este niciun pericol.

Mai mult, tot în acest segment al memorialului sunt prezentate filmuleţe cu supravieţuitori, pompieri şi medici care au ajuns la faţa locului, cu primarul New York-ului şi cu autorităţile locale. Nimeni nu credea că este posibil ca turnurile să cadă într-o oră şi 42 de minute. Primarul New York-ului de la acea dată a mărturist într-un filmuleț că momentul care l-a marcat cel mai mult a fost atunci când a venit şeful pompierilor la el şi i s-a spus că au început operaţiunea de salvare, dar de la etajele inferioare, întrucât cei de sus nu mai aveau şanse.

Ultima parte a memorialului este dedicată victimelor. Astfel, în două încăperi sunt fotografiile tuturor celor care au murit în atentatele de la World Trade Center, în timp ce pe un perete este proiectată povestea vieţii lor pe scurt, narată de un membru al familiei.

Memorialul de la World Trade Center este un loc care demonstrează dorinţa unei comunităţi de a trece peste nişte evenimente extrem de triste, dar fără a le uita vreodată.

Deschideţi galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii de la memorial. 

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă