12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFreedom House: România este o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o...

Freedom House: România este o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă. Se observă o ”degradare spectaculoasă a democraţiei” în Ungaria şi Polonia

România este o democraţie semiconsolidată, o ţară liberă, cu o presă parţial liberă, potrivit raportului anual „Naţiuni în Tranziţie” publicat de Freedom House. Potrivit raportului, în Ungaria și în Polonia se observă o degradare spectaculoasă a democrației, potrivit News.ro.

Ţara noastră a obţinut scorul 3,39, pe o scară de la 1 la 7, în care 1 este cel mai democratic nivel şi 7 cel mai puţin democratic.

România ocupă în prezent locul al nouălea în clasamentul realizat de Freedom House, ce a analizat situaţia din 29 de state.

Ţara noastră a obţinut din 2014 până în 2016 scorul 3,46, iar în 2013 scorul 3,50, ceea ce denotă o îmbunătăţire a situaţiei în ultimii ani.

Ungaria şi-a atins cel mai mic scor la capitolul democraţiei în regiunea central-europeană, iar scorul Poloniei continuă să scadă, se arată în raport.

Freedom House citează în raport atât atacuri ale liderilor populişti din ambele ţări asupra curţilor lor constituţionale şi sistemului separării şi echilibrului puterilor în stat, cât şi transformarea instituţiilor de presă publice în ”arme de propagandă”.

În raportul ”Naţiuni în Tranziţie” din acest an, Freedom House subliniază că ”degradarea spectaculoasă a democraţiei în aceste ţări este necesar să servească drept avertisment cu privire la fragilitatea instituţiilor necesare democraţiei liberale”.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă