Franțuzoaica Simone Veil, supraviețuitoare a Holocaustului și prima femeie aleasă președinte al Parlamentului European, a murit la 89 de ani

de Mihai Diac , 30 iunie 2017 - stire actualizata la ora 15:07, 30 iunie 2017
Simone Veil

Prima femeie aleasă președinte al Parlamentului European în 1979, Simone Veil, considerată o figură a feminismului după ce a legalizat avortul în Franța în 1974 în calitate de ministru al Sănătății, a murit vineri la vârsta de 89 de ani, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Simone Veil, supraviețuitoare a lagărului nazist de la Auschwitz unde a fost deportată pe când avea 16 ani, întruchipează pentru francezi memoria Holocaustului.

Atașată valorilor morale și republicane, ea a fost prima femeie devenită ministru în Franța, precum și președinte al primului Parlament European ales prin sufragiu universal.

Membră a Consiliului Constituțional în perioada 1998-2007, ea a devenit extrem de cunoscută după ce a votat în 1974 legea care-i poartă numele privind întreruperea voluntară a sarcinii. Ea a fost ministru al sănătății sub președinția lui Valery Giscard d'Estaing.

Cunoscută pentru caracterul său puternic și una dintre personalitățile preferate ale francezilor, Simone Veil a avut probleme de sănătate în ultimii ani. Vara trecută, ea a fost spitalizată pentru scurt timp pentru probleme respiratorii.

"Sincere condoleanțe familiei lui Simone Veil. Fie ca exemplul său să-i inspire pe compatrioții noștri să găsească ce este mai bun în Franța", a scris președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter.

Fostul președinte François Hollande a salutat o femeie care a "întruchipat demnitatea, curajul și dreptatea", într-o declarație pentru AFP.

"Franța a pierdut o femeie de excepție, un martor și un militant al memoriei Shoah-ului", a declarat la rândul său președintele Consiliului reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța (CRIF), Francis Kalifat.

Comentarii

  • Aleasa in interesul Europei,s europenilor si vlorilor europene....Evident...!!

    02 iulie 2017 19:07

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design