15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța și-a ales președintele, sub stare de urgență. Emmanuel Macron ar fi...

Franța și-a ales președintele, sub stare de urgență. Emmanuel Macron ar fi obținut peste 65 la sută din voturile exprimate. Marine le Pen a fost înfrântă | LIVE UPDATE

UPDATE 23,40: "În această seară ați câștigat. Franța a câștigat!", a declarat Emmanuel Macron la Luvru, în fața susținătorilor săi, imediat după anuțarea rezultatului alegerilor. 


UPDATE 21,30: Potrivit agenției AFP, Emmanuel Macron ar fi obținut între 65,5 și 66,1 la sută din voturile exprimate.

Contracandidata lui, Marine Le Pen, a obținut între 33,9 și 34,5 la sută.


UPDATE 21,00: Potrivit sondajelor de la ieșirea de la urne, Emmanuel Macron a câștigat alegerile din Franța cu 65,9 la sută din voturi.

Le Pen ar fi obținut 34,1 la sută din voturile exprimate.

 


UPDATE duminică, ora 18: La ora 17, prezența alegătorilor la alegerile din Franța a fost de 65,30 la sută, a anunțat Ministerul de Interne de la Paris.


UPDATE duminică, ora 15.45: Agenția France Presse a publicat o fotografie cu președintele în funcție, Francois Hollande, uitându-se la televizor în momentul în care Emamnuel Macron mergea să voteze. 

De asemenea, verificările oamenilor legii la Luvru s-au încheiat, transmite Le Figaro. ”Prefectura Poliției din Paris a anunțat că verificările s-au terminat, iar interdicția jurnaliștilor a fost ridicată”. 


14.50: Esplanada din fața muzeului Luvru a fost evacuată de Poliție, însă oamenii legii au anunțat, pe contul de Twitter, că este vorba de simple verificări, iar măsura este doar de precauție. 

Un purtător de cuvânt al mișcării En marche! a descoperit un colet suspect în apropierea scenei unde Emmanuel Macron își va ține discursul diseară, relatează Le Figaro.  

”La ora 13.00, după descoperirea unui bagaj suspect, cei 300 de jurnaliști prezenți au fost evacuați și avertizați să păstreze distanța”,a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters. Un jurnalist de la Temps, prezent la fața locului, a subliniat că numai presa a fost îndepărtată. Luvru nu a fost închis pentru vizitatori. 


13.50: Rata de participare la vot, la prânz, se ridică la 28,23 la sută, mai mică decât în 2012, informează Ministerul de Interne, citat de agenția France Presse. 

La aceeași oră, în primul tur, se înregistra o participare de 28,54 la sută. 

12.00:  Emmanuel Macron a votat a votat la Touquet, puțin după ora 11.00. Însoțit de soția sa, Brigitte Macron, a zăbovit puțin, salutând mulțimea, înainte de a-și exercita votul. 

Și Marine le Pen a votat, la scurt timp după Macron, la Hénin-Beaumont.



Președintele Francois Hollande a votat la Tulle, în Corezze, transmite Le Figaro. A părut să savureze acest moment, ținând în mână mai mult buletinul de vot, înainte să îi dea drumul în urnă. A salutat oamenii prezenți în secție, primind un trandafir roz din partea unei alegătoare. 

 


10.00:  Cetățenii francezi din Statele Unite și din teritoriile aflate sub suveranitate franceză au votat, sâmbătă. Conform rezultatelor din primul tur al alegerilor, Emmanuel Macron a fost preferat de majoritatea, obținând 40 la sută din voturi, în vreme ce Marine le Pen a obținut puțin peste 6 la sută, conform Le Figaro. 

Incident în această dimineață, la secția unde trebuie să voteze candidata extremei dreapta, Marine le Pen. Mia multe activiste Femen au arborat un poster pe care au scris: ”Marine au pouvoir, Marianne au desespoir”, scrie Le Monde.  

 


09.15: Francezii  își aleg, duminică, președintele. Urnele de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (09.00 ora României). 

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne şi pot vota la una din cele 69.245 de secţii deschise atât în țară, precum şi în teritoriile de peste mări ale Franţei.

Pe teritoriul ţării, majoritatea celor 66.546 de secţii de vot se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor. Totuşi, secţiile vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe din Franţa.


Corespondență specială de la Paris: Organizația Stat Islamic a publicat ieri un apel către toți simpatizanții săi, în limba franceză, cerându-le să atace birourile de vot, în cel de- al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit France Info.

Amenințarea vine în condițiile în care șansele celor doi candidați, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, au legătură și cu cât de mică sau de mare va fi participarea la vot. În cazul unei slabe prezențe la urne, Marine Le Pen are șanse să realizeze un scor nesperat de mare. O ajută bineînțeles și propagarea știrilor false prin site-uri de extremă dreapta din Statele Unite, aplaudate de Russia Today și Sputnik, instituții media apropiate Kremlinului.

Situația securității cetățenilor la vot este privită cu maximă vigilență de către primăriile marilor orașe, mai ales la Paris și Nisa, unde islamiștii au ucis peste 100 de persoane în ultimul an.

Zeci de mii de militari, polițiști și jandarmi, sunt mobilizati peste tot, nu numai pentru a asigura buna desfășurare a votului, dar și pentru a garanta securitatea zecilor de mii de oameni așteptați să iasă în stradă dupa ora 21.00, ora României, pentru a celebra – sau contesta – rezultatul scrutinului prezidențial.

Citește și Marine Le Pen și Emmanuel Macron și-au sărit la gât în direct. Prezidențialele din Franța, un roman de capă și spadă | INFOGRAFIC ALEGERI

După o campanie electorală cu multe răsturnări de situație, cu candidați care au pozat în eroi care salvează Franța, dar erau prinși în scandaluri de corupție, finaliștii Marine Le Pen și Emmanuel Macron au avut un duel extrem de brutal, înaintea finalei prezidențiale de duminică.

Rezultat previzibil

În ciuda nemulțumirii generale a populației, certată cu o clasă politică incapabilă de a se reînnoi, Emmanuel Macron, un reprezentant – cei drept mai rebel – al acesteia, a început deja să-și faca bagajele pentru a se muta la Palatul Elysée. Dupa ce a reușit într-o primă fază să elimine din cursă candidații partidelor tradiționale, acest lup tânăr al politicii franceze a acceptat duelul televizat cu Marine Le Pen, deși nimeni și nimic nu-l obliga să o facă.

Macron a demonstrat astfel cât de imatur politic este Frontul Național, incapabil să vină cu un proiect coerent pentru viitorul Franței. Într-adevăr, evoluția catastrofală a Marinei Le Pen în dezbaterea de acum 3 zile a șters practic orice urmă de îndoială în privința alegerii pe care cetățenii o vor avea de făcut duminică.

Rămâne să vedem care va fi procentul de abțineri (estimările sunt pe la 25%) și cât de importantă va fi distanța dintre cei doi candidați.

Citește și Oferta lui Emmanuel Macron pentru Franța! Tinerii au votat cu Melenchon, bătrânii cu Fillon

Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, urmat de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne.

Franța va vota azi cu Macron

Va vota, în continuare, pentru un viitor în sânul Europei, însă o Europă care să le asigure un trai mai bun și care să forțeze țările mai nou venite să facă la rândul lor eforturi pentru a se ridica la nivelul dorit de nucleul franco-german; cu alte cuvinte să producă mai mult și să ceară mai puțin…

Așteptatei victorii a lui Macron îi va urma însă o lungă perioadă de frământari. 60 % din electorat, a declarat că votează cu acesta, pentru că nu are altă soluție. Cât despre Marine Le Pen, viitorul ei în politica franceză se va fi încheiat odată cu scrutinul de astăzi. Este foarte posibil ca Frontul Național să fie din nou măturat de pe scena politică franceză la viitoarele alegeri legislative din luna iunie.

În lipsa contabilizării votului alb, ca și la prezidențialele anterioare, o parte a populației Franței alege votul Front Național ca pe o manieră de protest împotriva clasei politice. Votul pentru FN este, de fapt, un soi de barometru al nemulțumirii.

Rămâne de văzută dacă, în functie de scorul Le Pen, această nemulțumire este cu adevărat profundă sau nu, și dacă speranțele într-o altfel de Franță, există cu adevărat…

Citește și Alegerile prezidențiale din Franța: Sondaje fluctuante, candidați cu viziuni opuse și dezbateri încinse

Sondaje de opinie fluctuante, candidați cu viziuni opuse umăr la umăr și două dezbateri televizate care au bătut recordurile de audiență, aceasta este atmosfera in Franta, la doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale care au loc duminică.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă