25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Tabloul dramei din zona afectată de uraganul Irma: Case puse...

FOTO VIDEO Tabloul dramei din zona afectată de uraganul Irma: Case puse la pământ, mașini luate de vântul puternic, inundații devastatoare. Ce a cauzat furtuna din Atlantic

Cel puțin nouă persoane au murit, iar alte 23 au fost rănite, în urma devastatorului uragan Irma, format în Oceanul Atlantic, potrivit Daily Mail. Este cea mai puternică furtună înregistrată în ultimele decenii. 

Drumurile şi sistemele de comunicaţie au fost grav avariante, refacerea acestora putând dura luni de zile. Mai mult de jumătate din insula Puerto Rico a rămas fără electricitate, peste 900.000 de persoane neavând energie electrică. De asemenea, Irma a cauzat inundaţii majore în insula Barbuda, conform Servicului Meteorologic Naţional.

Gaston Browne, premierul insulelor Antigua şi Barbuda, a catalogat daunele ca fiind ”absolut devastatoare”, estimând că ”95% dintre proprietăţi au suferit un anumit nivel de daune”.

Uraganul Irma, de categoria 5, a generat ploi torenţiale şi inundaţii care au afectat mai multe insule din Marea Caraibilor, multe dintre ele destinaţii turistice foarte populare, au anunţat autorităţile locale, potrivit The Associated Press.

Vântul puternic a smuls acoperişuri şi a avariat reţeaua electrică în insulele franceze Saint Martin şi Saint Barthelemy, mai multe zone fiind inundate, iar sediul autorităţilor regionale din Saint Martin a fost parţial distrus.

Câteva din "cele mai solide clădiri" de pe Insula Saint Martin au fost distruse, a declarat Gerard Collomb, ministrul francez de Interne.

"Ne temem pentru un număr de compatrioţi care din păcate nu au vrut să ţină cont de măsurile de protecţie şi să meargă în locuri sigure (…) Suntem pregătiţi pentru ce-i mai rău", a declarat Annick Girardin, ministrul francez pentru Teritoriile de peste Mări.

Cauzele puternicei furtuni din Atlantic

Cercetătorii sunt de părere că schimbările climatice nu au contribuit la apariţia uraganelor, dar au avut un rol important în forţa distructivă a acestora. Uraganele se transformă în forţe din ce în ce mai distrugătoare an de an, este concluzia finală, scrie Mediafax.

”Uraganul Irma, care a urmat imediat după Furtuna Tropicală Harvey şi după alte fenomenele meteo exterme, a ridicat semne de întrebare cu privire la rolul schimbărilor climatice. Trebuie să ne întrebăm cum influenţează schimbările climatice fenomenele meteo extreme. În afară de încălzirea atmosferică, ridicarea nivelului mării şi topirea gheţarilor au contribuit enorm la impactul uraganului Irma pe suprafaţa terestră”, a declarat un specialist în meteorologie, Dann Mitchell.

Schimbările climatice conduc la încălzirea oceanului şi creşterea nivelului mării. La rândul său, acest lucru ajută la transformarea uraganului într-unul foarte puternic: mai multă căldură măreşte puterea uraganului, ducând la tot felul de distrugeri care au avut loc de-a lungul Statelor Unite în ultima săptămână.

"Este important de subliniat că schimbările climatice au cauzat deja creşteri ale nivelului mării, astfel încât orice creştere în intensitate a furtunii se întâmplă deja pe o cantitate mai mare de apă, conducând la inundaţii de coastă", a declarat Chris Holloway, expert în furtuni tropicale la Universitatea din Reading. "De asemenea, schimbările climatice conduc la creşterea precipitaţiilor pentru o furtună, ceea ce duce la o inundaţii extrem de puternice. În plus, schimbările climatice sporesc probabilitatea ca furtunile să atingă o intensitate extrem de ridicată".

O dată cu schimbările climatice, trebuie să ne aşteptăm la distrugeri în masă şi să ne pregătim pentru fenomene meteo extreme. Ceea ce vedem acum, este o mică parte a viitorului nostru, a mai spus Mitchell.

”Precipitaţiile vor fi mai abundente, iar valurile de căldură şi perioadele de secetă se vor înmulţi. Fenomene precum uraganul Irma ne ajută să înteţegem dacă suntem pregătiţi să îi facem faţă şi cine vor fi cei mai afectaţi”, a mai spus acesta

 

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă