FOTO: Victime şi pagube însemnate, după cel mai puternic ciclon din istoria statului Fiji

de Carla Popa , 21 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:41, 21 februarie 2016

Cel puţin cinci persoane au murit în statul insular Fiji, din sudul Pacificului, în urma distrugerilor provocate de ciclonul Winston, relatează DPA, citată de Agerpres. Potrivit serviciului meteorologic din Fiji, în timpul trecerii ciclonului Winston media vitezei vântului a fost de 205 km pe oră, cu rafale puternice de aproape 285 km pe oră, fiind vorba despre cel mai puternic ciclon din istoria statului Fiji. 

Arhipelagul, care include peste 300 de insule, a fost declarat zonă dezastru de către autorităţile locale. Situaţia în Fiji este critică şi va fi pentru încă o vreme. ''Insula naţiune nu a fost lovită anterior de o asemenea furtună şi avem nevoie de mult ajutor pentru a redresarea situaţiei, a spus Iris Low-McKenzie de la organizaţia Salvaţi Copiii. 

Jone Tuiipelehaki de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a indicat că distrugerile ar putea fi mult mai grave decât se estimase. În unele sate toate locuinţele au fost distruse, a precizat acesta pe reţeaua Twitter. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă mai bine de 24 de ore, existând încă riscul de producere a unor ploi torenţiale şi inundaţii. 

''Naţiunea noastră se confruntă cu una din cele mai dureroase încercări. Trebuie să rămânem uniţi ca popor'', a scris premierul Frank Bainimarama pe Facebook. Forţele locale intervin în operaţiunile de după dezastrul provocat de ciclonul Winston, iar Noua Zeelandă a trimis deja personal militar în sprijinul celor din Fiji. Ciclonul Winston, furtună din categoria 5, se îndreaptă înspre vest spre Vanuatu, însă meteorologii estimează că furtuna ar putea să îşi schimbe direcţia spre sud şi să evite Vanuatu, unde anul trecut ciclonul Pam a provocat distrugeri mari.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design