10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Presă: Melania l-a întâlnit pe Vladimir. Putin a avut mai întâi...

VIDEO+FOTO. Presă: Melania l-a întâlnit pe Vladimir. Putin a avut mai întâi o convorbire privată cu doamna Trump, iar apoi cu Donald Trump

Presa internațională acordă o atenție specială informațiilor conform cărora Vladimir Putin a avut o întâlnire confidențială cu Donald Trump, în contextul summit-ului G 20 din Germania.

Informațiile, lansate de presa americană, au fost negate, parțial, de președintele Trump, care a susținut că ar fi avut o simplă cină cu Vladimir Putin.

Întâlnirea celor doi șefi de stat a avut drept martor o singură persoană, aceasta fiind traducătorul de limba engleză al lui Vladimir Putin. Cei doi președinți au discutat imediat după ce Putin a avut o discuție, tot neoficială, cu Melania Trump, soția lui Donald Trump, în prezența aceluiași traducător al lui Putin.

Potrivit imaginilor prezentate de mass-media, Vladimir Putin a avut mai întâi o convorbire cu Melania, apoi de ei s-a apropiat Donald Trump. Melania Trump s-a îndepărtat, iar convorbirea a continuat între Vladimir Putin și Donald Trump.

”La cină, preşedintele Trump era aşezat între doamna Abe, soţia premierului japonez, şi doamna Macri, soţia preşedintelui argentinian. Doamna Trump era aşezată alături de preşedintele Putin”, a explicat o sursă de la Casa Albă.

”A existat o cină pur socială a cuplurilor la G20”, a precizat o sursă oficială americană, citată de AFP, iar ulterior, ”către sfârşit, preşedintele a discutat cu Putin la cină”.

Existența acestor discuții neoficiale a fost confirmată de Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, care a explicat că "este unul dintre scopurile reuniunilor G 20 –  pe lângă sesiunile de lucru, au loc  multiple contacte informale, întâlniri,  discuţii. Tocmai acesta e scopul".

Dezvăluirea despre cina din 7 iulie, apărută abia la data de 19 iulie, a generat însă întrebări despre conţinutul conversaţiei, despre persoanele care au asistat şi despre motivul care a făcut ca această convorbire să nu fie făcută publică.

”Această poveste falsă cu cina secretă este «dementă». Toţi membrii G20 şi soţiile (/ soţii) lor erau invitaţi de cancelarul german. Presa ştia!”, a scris preşedintele Trump, marţi seară, pe Twitter. Liderul SUA a revenit cu al doilea mesaj, în care a susținut că "aceste ştiri false sunt tot mai necinstite! Până şi o cină organizată pentru cei 20 de lideri principali ai lumii în Germania este prezentată în aşa fel încât să fie făcută ceva sinistru!”.

Un detaliu surprinzător este acela că președintele Trump nu a fost acompaniat, la discuția cu Putin, de un traducător american, ci s-a bazat sută la sută pe traducătorul lui Putin, care a fost, astfel, singurul martor la convorbirea celor mai importanți lideri mondiali.

Motivația oficială oferită partea americană pentru această situație este stranie: ”Fiecare cuplu avea dreptul la un traducător. Traducătorul american care l-a însoţit pe preşedintele Trump vorbeşte japoneza. Atunci când preşedintele Trump a vorbit cu Putin, ei au folosit amândoi acelaşi traducător rus, pentru că traducătorul american nu vorbeşte rusa”. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă