4.9 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Disperaţi, jihadiştii din Mosul folosesc tehnicile aplicate de Saddam Hussein cu...

FOTO. Disperaţi, jihadiştii din Mosul folosesc tehnicile aplicate de Saddam Hussein cu 25 de ani în urmă: incendiază gropi umplute cu ţiţei pentru a limita vizibilitatea piloţilor coaliţiei internaţionale

UPDATE 21,10: Tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, le-a cerut miercuri musulmanilor să se conformeze ”adevăratului mesaj al islamului” și să se unească pentru a face să înceteze războaiele în țara lor, îndeosebi în Irak, relatează AFP citată de Agerpres.

”Nu pot să nu mă gândesc la cei 500.000 de copii din Mosul care sunt amenințați în prezent că vor fi folosiți drept scuturi umane”, a spus Malala, referindu-se la cel de-al doilea oraș ca mărime din Irak, aflat sub controlul grupării Stat Islamic (SI) din 2014 și unde forțele de securitate irakiene au lansat în această săptămână o ofensivă.

Malala (19 ani), care militează pentru dreptul fetelor la educație, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014, după ce a fost grav rănită la cap de către atacatori talibani.

––––––––––––––––––

În a treia zi a ofensivei coaliţiei internaţionale în Mosul, jihadiştii din Stat Islamic au incendiat sondele de ţiţei pentru a crea „pături de fum negru” astfel încât să limiteze vizibilitatea piloţilor alianţei în spaţiul aerian, tactică similară cu cea folosită de efectivele militare ale lui Saddam Hussein cu 25 de ani în urmă, scrie Daily Mail.


Citeşte şi: Populația din Mosul este îngrozită de „eliberare“. Frica de epurare etnică, mai mare decât de Statul Islamic


Potrivit comandanţilor forţelor Peshmergas, operaţiunea de eliberare a Mosulului progresează cu succes, iar jihadiştii sunt obligaţi să se retragă spre zonele deşertice din jurul oraşului. Din nefericire, războiul împotriva teroriştilor a făcut deja victime, 70 de militari ai alianţei fiind ucişi, într-un atentat, de militanţii ISIS. Şi civilii au mult de suferit de pe urma acestui conflict, fiind nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pe măsură ce aliaţii avansează.

Peste 40.000 de militari din armatele irakiene şi kurde, alături de sprijin aerian din partea a 60 de state din Occident conduc atacul împotriva grupării Stat Islamic, estimându-se că ofensiva va fi de lungă durată şi presărată cu numeroase obstacole. În aceste 


Citeşte şi: Ofensiva decisivă împotriva ISIS. Bătălia pentru Mosul va genera peste un milion de refugiați și va redesena harta regiunii. În Siria, Rusia își construiește propria enclavă


Preşedintele Barack Obama este încrezător că ofensiva militară din Mosul împotriva grupării Stat Islamic va avea un succes răsunător, deşi, bătălia purtată împotriva teroriştilor va fi dificilă.

”Coaliția noastră continuă să lupte neobosită contra (grupării) Stat Islamic, pe toate fronturile. Islamic rămâne în defensivă, coaliția noastră este în ofensivă și, chiar dacă asta va continua să fie o bătălie foarte dificilă, am încredere că vom câștiga și că Stat Islamic va pierde”, a declarat liderul de la Casa Albă pentru publicația italiană La Repubblica.

 

Oficialii europeni fac, însă, previziuni sumbre. Julian King, comisarul european pentru securitatea blocului comunitar, a lansat un avertisment în legătura cu ofensiva din Mosul. King a explicat faptul că Europa trebuie să se aştepte la un aflux de jihadişti din gruparea Stat Islamic în cazul în care oraşul irakian va fi cucerit de trupele guvernamentale irakiene.

”Chiar și un număr mic de jihadiști reprezintă o amenințare gravă, pentru care noi trebuie să fim pregătiți, prin sporirea capacității noastre de rezistență în fața amenințării teroriste”, a declarat comisarul european pentru securitate.

Această tactică „de a pârjoli pământul” este utilizată pentru a limita vizibilitatea piloţilor inamici în timpul atacurilor aeriene, producând numeroase pagube materiale. Această tehnică de război a fost folosită de Saddam Hussein în Războiul din Golf din 1990, când, început sub pretextul că deține drepturi istorice asupra Kuweitului, Irakul a invadat acest emirat și l-a anexat.


Citeşte şi: VIDEO+FOTO. Statul Islamic foloseşte scuturi umane la Mosul şi îi împiedică pe civili să părăsească orașul. Trupele coaliţiei reiau avansarea miercuri


Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.

Luni, 17 octombrie, a debutat operaţiunea militară de preluare a oraşului Mosul din Irak din mâinile teroriştilor ISIS a început luni dimineaţă. La asalt participă forţele kurde Peshmerga, armata guvernamentală irakiană şi forţele aliate, care sunt susţinute de coaliţia SUA anti-ISIS.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Radu Drăgușin a impresionat în Europa League. Nota primită de fundașul român

Radu Drăgușin a avut o prestație solidă în partida dintre Rangers și Tottenham, încheiată la egalitate, scor 1-1, în etapa a 6-a din faza...
00:07:12

VIDEO. Muzică tehno într-o bucătărie a unui restaurant din Franța: „M-am simțit bine”

„M-am simțit la fel de bine în această bucătărie, exact ca în fața a 100.000 de oameni la un mare festival”, spune Charles B.,...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă