12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Ann Romney şi Michelle Obama, două personalităţi diferite cu rol capital...

FOTO. Ann Romney şi Michelle Obama, două personalităţi diferite cu rol capital în cursa pentru Casa Albă

Una este albă, cealaltă este de culoare, una s-a născut într-o familie prosperă, cealaltă provine dintr-o familie modestă, dar Ann Romney şi Michelle Obama, cu personalităţi şi cu istorii diferite, joacă un rol capital în campania prezidenţială a soţilor lor, relatează AFP, citată de Mediafax.

Considerate ca avocaţi ai propriilor soţi, soţiile candidaţilor sunt un atu în cursa pentru Casa Albă şi în acest an rolul lor ar putea fi mai important pentru participarea la scrutinul din 6 noiembrie, care se anunţă strâns.

Deşi analiştii îndeamnă ca americanii să voteze pentru un preşedinte şi nu pentru partenera sa, o primă doamnă contribuie la definirea percepţiei alegătorilor.

Astfel, intervenţia lui Ann Romney de săptămâna trecută în faţa convenţiei republicane la Tampa, în Florida, era cu atât mai mult aşteptată pentru că avea ca scop să-l “umanizeze” pe Mitt Romney, întotdeauna perceput ca o persoană rece şi distantă.

“Americanii gândesc că aceste femei pot schiţa portretul adevărat al propriilor soţi, evocând felul în care se comportă în viaţa privată ca soţi, taţi sau ca gestionari ai treburilor familiale”, explică pentru AFP Catherine Allgor, profesoară la Universitatea din California, în Riverside, şi specialistă în istoria primelor doamne.

Ei trebuie să fie la fel de atenţi când Michelle Obama îşi va susţine discursul la convenţia democrată care se deschide marţi la Charlotte, în North Carolina (sud-est).

Spre deosebire de multe alte ţări, Prima Doamnă a Statelor Unite joacă un rol determinant în politica internă: mulţi apreciază că este aproape imposibil pentru un preşedinte american să fie acceptat fără o soţie alături de el. “Iată de ce aceste femei se ridică şi vorbesc despre mariajul lor. Este ceva foarte puternic”, punctează Catherine Allgor.

În opinia jurnalistei din New York Jodi Kantor, autoarea unei biografii a cuplului Obama, primele doamne trebuie să se situeze deasupra evenimentelor politice: “Ann Romney a început prin a spune «Vreau să vă vorbesc despre dragoste», chiar dacă pronunţa un discurs foarte politic. Cu cât se situează deasupra bătăliei, cu atât sunt mai percutante”, a reamintit ea pentru radioul public.

Michelle Obama, în vârstă de 48 ani, este perfect conştientă de acest lucru: de-a lungul mandatului soţului său, ea s-a angajat să apere cauze consensuale, prin susţinerea familiilor de militari sau prin iniţiativele de luptă împotriva obezităţii.

Avocată cu diplome obţinute la Princeton şi la Harvard, această mamă a două fete a avut o carieră strălucită însă, la un moment, s-a dedicat căminului Obama.

Ann Romney, în vârstă de 63 ani, la rândul ei a rămas acasă pentru a-i creşte pe cei cinci fii. Covertită la credinţa mormonă a soţului său, această fiică de om de afaceri, care a trebuit să lupte împotriva unui cancer de sân şi unei scleroze multiple, este absolventă de limbă franceză a Universităţii mormone din Brigham Young, în Utah.

Criticată în aprilie de către o democrată care a punctat faptul că ea nu a lucrat niciodată, Ann Romney a apărat imediat alegerea sa de viaţă pe Twitter: “Am ales să rămân acasă pentru a creşte cinci băieţi. Credeţi-mă, a fost multă muncă”.

Ea are o abordare cu siguranţă mai tradiţională faţă de funcţia sa decât actuala locatară de la Casa Albă. Michelle Obama, prima soţie de culoare al unui preşedinte ale Statelor Unite, a încercat să deschidă Casa Albă unor influenţe culturale noi.

Discursul său va fi ascultat atent de către rivala sa: “Vreau să îl ascult pe preşedinte şi presupun că va vorbi şi Michelle, vreau să o ascult în egală măsură”, a declarat Ann Romney pentru Fox News.

Michelle Obama a renunţat să urmărească însă convenţia republicană: “În calitate de soţie a celui pe care vor să-l învingă, am preferat să nu mă uit”, a mărurisit ea pentru CBS.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă